În primul său interviu cu presa internațională, Ri a declarat că Phenianul a stabilit Rusia, SUA și Japonia ca priorități ale politicii sale externe pentru acest an și mai departe.

Iar în timp ce își consolidează relațiile cu Rusia, Coreea de Nord dorește să redeschidă negocierile nucleare, dacă Trump este reales în noiembrie, a afirmat Ri.

Potrivit acestuia, diplomații nord-coreeni au pregătit o strategie privind reluarea negocierilor, vrând să obțină ridicarea sancțiunilor privind programele de înarmare ale Phenianului, eliminarea etichetei de stat sponsor al terorismului, precum și ajutor economic.

Afirmațiile sale semnalează o posibilă schimbare a poziției actuale a Coreei de Nord, după recentele declarații prin care Phenianul a abandonat posibilitatea dialogului cu SUA și a avertizat cu privire la o confruntare armată, notează Reuters.

Un summit între liderul nord-coreean Kim Jong-un și Donald Trump în Vietnam în 2019 a eșuat din cauza sancțiunilor, pentru care Ri a dat parțial vina pe decizia lui Kim de a încredința diplomația nucleară unor comandanți militari „fără experiență și fără habar”.

„De data aceasta, Ministerul de Externe va câștiga cu siguranță putere și va prelua conducerea, și nu va fi atât de ușor pentru Trump să lege din nou Coreea de Nord de mâini și picioare timp de patru ani fără să dea nimic”, a mai spus diplomatul.

Cine este Ri Il Gyu

Ri Il Gyu a studiat la o școală franceză din Algeria și a trăit în Cuba alături de tatăl său, care a fost reporter al presei de stat. El povestește că și-a imaginat o viață în Coreea de Sud încă din copilărie, dar nu a acționat niciodată pentru a fugi, până când a fost intimidat de un coleg diplomat pentru că a refuzat să-i ceară mită.

Apoi, momentul decisiv a venit atunci când autoritățile de la Phenian i-au refuzat o cerere de a primi tratament medical în Mexic, pe propria cheltuială, pentru o problemă la gât.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News