Racheta a parcurs 4.500 km înainte de a cădea în Oceanul Pacific, suficient de departe pentru a lovi insula americană Guam dacă ar urma o altă traiectorie. Este prima lansare de rachetă nord-coreeană peste Japonia din 2017.
A fost cea mai lungă distanță parcursă vreodată de o rachetă nord-coreeană și a atins o înălțime de aproximativ 1.000 km – mai mare decât Stația Spațială Internațională.
Prevederile ONU interzic Coreei de Nord să testeze arme balistice și nucleare. Trecerea rachetelor către sau deasupra altor țări fără nicio avertizare sau consultare prealabilă contravine, de asemenea, normelor internaționale.
Majoritatea țărilor evită să o facă astfel de teste deoarece pot fi ușor confundate cu un atac. Deși nu are aceeași amploare ca un test nuclear, care ar putea fi următorul pe lista lui Kim Jong Un, un test balistic poate fi considerat extrem de provocator.
SUA și Coreea de Sud au răspuns, după testul de marți, prin exerciții comune în care s-au simulat bombardamente.
Șefii de stat major sud-coreeni au declarat că patru avioane din fiecare armată au luat parte la exercițiu, trăgând într-o țintă simulată pe o insulă nelocuită din Marea Galbenă. O declarație de presă a transmis că exercițiul a demonstrat voința Seulului și a Washingtonului de a răspunde cu severitate la amenințarea Phenianului.
Informațiile recente au sugerat că Coreea de Nord se pregătește să testeze o altă armă nucleară. Este de așteptat ca Coreea de Nord să aștepte până când China, principalul său aliat, va ține congresul Partidului Comunist la sfârșitul acestei luni, când Xi Jinping va fi confirmat pentru al treilea mandat, dar unii experți întreabă acum dacă ar putea veni mai devreme decât se așteaptă Occidentul, iar lansarea de marți este un semn prevestitor.
A fost a cincea rachetă balistică testată de Phenian într-o săptămână. Sâmbătă, două rachete au căzut în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei.
La începutul acestei luni, Coreea de Nord a adoptat o lege prin care se declară un stat cu arme nucleare, liderul Kim Jong-un excluzând posibilitatea discuțiilor privind denuclearizarea.
Phenianul a efectuat șase teste nucleare între 2006 și 2017, care au dus la impunerea de sancțiuni pe scară largă.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!