Coreea de Nord a lansat joi dimineață două rachete balistice în Marea Japoniei, primul tir de acest gen din administrația lui Joe Biden.

Oficialii de la Tokyo au precizat că rachetele au zburat 420 de kilometri, respectiv 430 de kilometri și au căzut în mare, fără să producă pagube, în afara zonei exclusive economice a Japoniei.

Atât SUA, cât și Japonia au condamnat testul, interzis de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Mișcarea vine la doar câteva zile după ce regimul de la Phenian a lansat alte două rachete, non-balistice, în Marea Galbenă.

Centrul de Comandă al SUA din Pacific, care coordonează forțele militare americane în regiunea Asia-Pacific, a declarat joi că testul a evidențiat amenințarea pe care programul ilegal de înarmare al Coreei de Nord o reprezintă la adresa vecinilor și a comunității internaționale.

Președintele Biden nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Marți, el a minimalizat importanța testului cu rachetele non-balistice desfășurat în weekend de Phenian, spunând că SUA nu îl consideră o provocare. Rachetele respective, despre care se presupune că erau proiectile de artilerie sau rachete de croazieră, nu sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Lansarea rachetelor balistice reprezintă însă un mesaj mult mai ferm adresat de Coreea de Nord Washingtonului și comunității internaționale.

Testul de joi vine la doar câteva zile după ce nord-coreeanul Mun Chol Myung, arestat în Malaysia, a fost transferat în SUA. Mun este un om de afaceri acuzat că a spălat bani prin sistemul financiar american pentru a procura bunuri de lux Coreei de Nord.

Incidentul a deranjat așa de mult Coreea de Nord încât regimul lui Kim Jong-un a decis să rupă relațiile diplomatice cu Malaysia.

Până unde va merge Kim Jong-un?

Tirul cu rachete balistice, care a sfidat sancțiunile ONU, reprezintă o problemă serioasă pentru SUA și aliații lor, scrie BBC News.

Echipa diplomatică a lui Biden tocmai s-a întors din Japonia și Coreea de Sud, unde a promis că America „s-a întors” pentru a-și susține aliații. O reacție după mișcarea făcută de regimul nord-coreean ar putea fi necesară.

Coreea de Nord a petrecut mai bine de un an în izolare. A tăiat chiar și mare parte a comerțului cu China, pe fondul pandemiei COVID, iar economia sa pare a fi într-o stare foarte proastă.

Acum, că regimul a reluat testele militare, comentatorii se întreabă cât de departe este dispus Kim Jong-un să meargă pentru a atrage atenția Casei Albe.

Organizarea unor teste balistice sau nucleare în debutul mandatelor noilor președinți americani este o obișnuință a regimului de la Phenian, care încearcă astfel să ridice miza unor eventuale negocieri.

Iar regimul nord-coreean are în arsenal arme mai puternice, inclusiv nucleare, pe care nu le-a testat din 2017.

 
 

Urmărește-ne pe Google News