Coreea de Nord a rechemat în țară ambasadorii din China, Rusia, precum și pe cel de la ONU, pentru o reuniune al cărui subiect rămâne necunoscut, însă care are loc în contextul relațiilor tensionate dintre Phenian și Washington.
„Coreea de Nord pare să găzduiască ceea ce pare a fi o reuniune a şefilor misiunilor diplomatice străine, după ce şi-a rechemat ambasadorii în ţările importante înapoi la Phenian”, a declarat un oficial pentru agenţia sud-coreeană Yonhap.
Numărul diplomaților care iau parte la această reuniune este necunoscut. Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării de la Seul a declarat într-o conferinţă de presă că întâlnirea ar putea face parte dintr-o serie de întâlniri regulate ale ambasadorilor.
„Coreea de Nord a organizat cea de-a 43-a întâlnire a ambasadorilor în iulie 2015, iar (reuniunea din prezent – n.r.) pare să îi urmeze aceleia”, a explicat acesta.
Cu toate acestea, sunt zvonuri că reuniunea ar putea să aibă legătură cu mișcarea pe care o pregătește Phenianul, în urma amenințărilor primite din partea SUA, dar și după ce a avertizat că pune la punct un plan privind un atac asupra teritoriului american Guam. Astfel, țara ar putea pregăti noi provocări militare, precum teste nucleare sau balistice.
Donald Trump a avertizat recent, după ce a amenințat Coreea de Nord cu „foc și furie”, că liderul nord-coreean Kim Jong-un „va regreta sincer” orice acţiune ostil[ împotriva teritoriului SUA sau împotriva aliaţilor SUA. Cu doar câteva ore înainte, el a scris pe Twitter că armele americane sunt deja „încărcate şi armate” pentru a combate orice ameninţare reprezentată de Coreea de Nord. Ulterior, directorul CIA, Mike Pompeo, a dat asigurări că o înfruntare armată între SUA şi Coreea de Nord nu este „iminentă”.
Sumar:
- Coreea de Nord amenință că va lansa patru rachete spre Guam. Trump: „Arsenalul nuclear american este mai puternic ca niciodată”
- Poziția Chinei și a Rusiei în conflictul dintre SUA și Coreea de Nord
- Criza din Coreea de Nord, explicată pe scurt. De ce își dorește Phenianul înarmarea nucleară
- Cum se traduce psihologic expresia lui Donald Trump «FOC și FURIE». Psihologia limbajului nediplomatic folosit de diplomați
- Claudiu Săftoiu: Atac în insula Guam – bârfa nucleară a verii? O psihoză militaristă de vară bântuie capetele mari ale planetei / EDITORIAL