Oficial, Coreea de Sud și Coreea de Nord încă sunt în stare de război întrucât între cele două țări au semnat doar un armistițiu la capătul războiului din 150-1953.

Amintim că în cursul zilei de marți, 15 octombrie, Phenianul a aruncat în aer drumurile și căile ferate care leagă țările – o mișcare descrisă de presa de stat drept „parte a procesului de separare completă” a celor două Corei.

O mișcare simbolică

Unii observatori sunt de părere că modificarea constituțională este doar o mișcare simbolică, având în vedere că dictatorul nord-coreean Kim Jong-Un a abandonat ideea unificării. De altfel, în luna ianuarie, liderul nord-coreean a precizat că unificarea cu Coreea de Sud nu mai poate fi realizată și a făcut aluzie la modificări constituționale pentru a desemna Sudul drept „inamicul principal”.

Din acel moment, tensiunile dintre Phenian și Seul au fost în creștere, îndeosebi în ultimele luni.

În opinia lui Bruce Bennett, analist în domeniul apărării la Rand Corporation, termenul de „state ostile” reprezintă o componentă a mesajelor nord-coreene de aproape un an.

Video: Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, inspectează fabrici de armament și de medicamente
Sursa: Pyongyang Broadcast Service

„Mă îndoiesc că situația va escalada la nivel de război”

Mulți observatori anticipau că Phenianul va modifica Constituția în ceea ce privește unificarea și politicile privind frontierele cu ocazia reuniunii Adunării Supreme a Poporului, care s-a desfășurat în urmă cu o săptămână. Totuși, până la acest moment nu a fost făcută publică nicio asemenea modificare.

Cu toate acstea, analiștii nu cred că va reizbucni conflictul armat dintre cele două țări.

„Mă îndoiesc că situația va escalada la nivel de război”, a declarat profesorul Kang Dong-wan, care predă științe politice și diplomație la Universitatea Dong-a din Busan.

Iar profesorul Kim Dong-yup de la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul a pus la îndoială posibilitatea ca Phenianul să declanșeze un război la scară largă.

„Regimul este foarte conștient de consecințele grave pe care le-ar avea un astfel de conflict”, a spus acesta.

Urmărește-ne pe Google News