Coreea de Sud l-a convocat de urgență pe ambasadorul Rusiei și a cerut „retragerea imediată” a trupelor nord-coreene de pre frontul din Ucraina. Aproximativ 1.500 de soldați nord-coreeni, inclusiv din forțele speciale, se află deja în Rusia, potrivit agenției de spionaj din Seul. Unele rapoarte apărute în presa sud-coreeană au sugerat că vor fi dislocați până la 12.000 de soldați nord-coreeni în Ucraina.

Coreea de Sud a amenințat că o să răspundă cu „toate măsurile disponibile”

Într-o întâlnire cu ambasadorul Georgiy Zinoviev, vice-ministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, a denunțat această mișcare și a avertizat că Seulul va răspunde cu „toate măsurile disponibile”.

În schimb, Zinoviev a spus că va transmite preocupările regimului de la Seul, dar a subliniat că înțelegerea și cooperarea dintre Moscova și Phenian este „în cadrul dreptului internațional”. Ambasadorul nu a confirmat acuzațiile potrivit cărora Coreea de Nord a trimis trupe să lupte cu armata Rusiei. Nici Phenianul nu a comentat acuzațiile.

Nu sunt primele acuzații venite pe axa Seul – Phenian. Coreea de Sud și-a mai acuzat rivalul de la Nord că furnizează Rusiei arme pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

„Această situație nu numai că amenință grav Coreea de Sud, ci și comunitatea internațională”, a spus Kim luni.

NATO este îngrijorată de înglobarea trupelor nord-coreene în conflictul cu Ucraina

Moscova și Phenianul și-au intensificat cooperarea după ce liderii lor Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat un pact de securitate în iunie. Cei doi și-au promis că țările lor se vor ajuta reciproc în cazul unei „agresiuni” împotriva oricărui stat.

Desfășurarea de trupe nord-coreene în Ucraina „ar marca o escaladare semnificativă” a conflictului, a declarat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Într-un apel telefonic cu Rutte, președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a îndemnat alianța să exploreze „contramăsuri concrete”, adăugând că regimul de la Seul va lua măsuri pentru a consolida cooperarea în materie de securitate dintre Coreea de Sud, Ucraina și NATO.

Ce spun liderii lumii despre pactul dintre Rusia și Coreea de Nord

Ministrul britanic de externe David Lammy, care se află în vizită la Seul, a numit acțiunile Rusiei „nechibzuite și ilegale”, adăugând că Londra va colabora cu Seulul pentru a răspunde, potrivit biroului lui Yoon.

Statele Unite și Japonia au condamnat, de asemenea, pactul militar dintre Coreea de Nord și Rusia.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Lin Jian a spus că țara sa speră că toate părțile vor lucra pentru a detensiona situația și să urmărească o soluție politică la criza din Ucraina.

„Implicarea Coreei de Nord ar putea deschide ușa către un conflict internațional, la care să participe mai multe țări”, a spus Moon Seong-mok de la Institutul Național de Strategie din Coreea.

„Comunitatea internațională va înăspri sancțiunile și presiunea atât asupra Rusiei, cât și asupra Coreei de Nord, dar rămâne de văzut dacă implicarea Coreei de Nord va aduce cu adevărat beneficii oricărei țări”, a spus Dr. Moon.

Urmărește-ne pe Google News