Seulul a suspendat, în parte, acest acord anul trecut, după ce Nordul a plasat pe orbită un satelit de spionaj, însă Consiliul Naţional sud-coreean de Securitate anunţă că cere Guvernului să „suspende în întregime acest acord militar, până când încrederea reciprocă între cele două Corei este restabilită”.
De o săptămână, aproape 1.000 de baloane umplute cu deşeuri, de la mucuri de ţigară şi până la excremente de animale, au fost lansate de Coreea de Nord către vecinul său, dintre care 600 duminică, potrivit Seulului.
#SouthKorea to suspend peace deal with Pyongyang over trash-carrying balloons
— Indo-Pacific News – Geo-Politics & Defense (@IndoPac_Info) June 3, 2024
South Koreas presidential national security council decided to suspend a 2018 inter-Korean agreement aimed at easing frontline animosities until mutual trust between the two Koreas is restored,… pic.twitter.com/ZdTdsx4GOL
Phenianul a anunţat că aceste „cadouri sincere” vin în urma trimiterii pe teritoriul nord-coreean a unor baloane cu manifeste de propagandă împotriva dictatorului Kim Jong Un. Coreea de Sud a catalogat această acţiune nord-coreeană drept „de clasă joasă” şi „iraţională”.
Spre deosebire de lansarea recentă a unor rachete balistice, această acţiune nu încalcă sancţiunile impuse de ONU regimului nord-coreean. Phenianul s-a angajat duminică să „suspende” temporar aceste lansări de baloane şi a dat asigurări că această „contramăsură” a fost eficientă.
Acordul militar din 2018, semnat într-o perioadă de „încălzire” a relaţiilor celor două ţări care rămân tehnic în război, vizează să reducă tensiunile în Peninsula Coreea de-a lungul frontierei puternic securizate.
Seulul a suspendat parţial acest acord în noiembrie, în semn de protest faţă de lansarea cu succes a unui satelit de spionaj de către Phenian şi faţă de faptul că Nordul a anunţat că nu-l va mai respecta deloc.
În consecinţă, Consiliul Naţional de Securitate de la Seul a anunţat că acordul este „virtualmente nul şi neavenit, din cauza declarării abandonării de facto a Coreei de Nord” şi a precizat că o respectare a restului acordului dezavantajează Seulul în privinţa capacităţii de a răspunde unor ameninţări ca aceste baloane.
South Korea plans to suspend a military agreement signed in 2018 with North Korea until mutual trust is restored between the two states pic.twitter.com/a4sQ4a8XuD
— TRT World Now (@TRTWorldNow) June 3, 2024
„Răspunsuri mai adecvate şi imediate”
O respectarea a acordului „ridică probleme importante în ceea ce priveşte starea pregătirii Forţelor noastre armate, mai ales în contextul unei serii de provocări recente ale Coreei de Nord, care cauzează pagube reale şi ne ameninţă cetăţenii”, subliniază guvernul sud-coreean.
Această decizie va permite „antrenamente militare în zona situată în jurul liniei de demarcaţie militară” şi „răspunsuri mai adecvate şi mai imediate la provocări nord-coreene”, precizează el.
Decizia urmează să fie aprobată într-o reuniune a guvernului marţi, iar apoi să intre în vigoare.
Relaţiile celor două state sunt la cel mai scăzut nivel de ani buni, iar diplomaţia se află într-un punct mort de mult timp, în timp ce Kim Jong Un îşi intensifică încercările şi continuă să-şi dezvolte armamentul, iar Sudul se apropie de principalul său aliat în domeniul securităţii, Statele Unite.
Decizia Coreei de Sud de a abandona acordul militar din 2018 arată că „nu va tolera ca baloane-pubele să traverseze frontiera, având în vedere normele internaţionale şi condiţiile armistiţiului”, declară analistul principal Hong Min de la Institutul Coreean al Unificării Naţionale de la Seul.
„Însă acest lucru poate provoca Phenianul şi mai mult, pentru că este imposibil să blochezi fizic baloane care se află în derivă către sud”, precizează el.
Aceste baloane, care nu conţin materiale periculoase, au ajuns în provincii din nordul Coreei de Sud, inclusiv la Seul şi în regiunea adiacentă Gyeonggi, în care se află aproape jumătate din populaţia sud-coreeană. Potrivit unor oficiali sud-coreeni, acest lucru ar putea antrena o reluare a difuzării de propagandă la difuzor, la frontiera cu Coreea de Nord, un lucru care a exasperat întotdeauna Phenianul.