Liderul de la Seul a afirmat că țara sa și aliații ei „nu vor sta cu brațele încrucișate” în cazul în care Coreea de Nord va primi sprijin din partea Moscovei pentru a-și spori armele de distrugere în masă.
„În timp ce puterea militară poate varia în funcție de țări, prin unirea într-o solidaritate de nezdruncinat și aderarea fermă la principiile noastre, putem descuraja orice provocare ilegală”, a spus președintele sud-coreean.
În același timp, Yoon Suk Yeol a cerut o reformare a Consiliului de Securitate al ONU, din care Rusia este membră, și a afirmat că o astfel de măsură „ar primi un sprijin larg” dacă Moscova ar furniza Phenianului informații în schimbul armelor.
„Este paradoxal ca un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, însărcinat ca gardian suprem al păcii mondiale, să pornească un război prin invadarea unei alte națiuni suverane și să primească arme și muniții de la un regim care încalcă în mod flagrant rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Yoon.
Dacă Coreea de Nord „dobândește informațiile și tehnologia necesare pentru a-și spori capacitățile (de arme de distrugere în masă) în schimbul sprijinirii Rusiei cu arme convenționale, acordul va fi o provocare directă, amenințând pacea și securitatea nu doar a Ucrainei, ci și a Republicii Coreea”, a mai precizat președintele sud-coreean.
Secretarul de stat american Antony Blinken a reluat apelul pentru reformarea Consiliului de Securitate al ONU în timpul discursului său la Adunarea Generală și a acuzat Rusia că a căutat arme din Coreea de Nord.
Kim Jong Un s-a întâlnit săptămâna trecută cu Vladimir Putin în Rusia, dar se știu puține lucruri despre ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise. Cei doi lideri nu au ținut nicio conferință de presă, nu au emis niciun comunicat și nu au anunțat public niciun acord.
În contextul în care războiul din Ucraina se prelungește, Rusia are nevoie de noi provizii de muniție. În același timp, Coreea de Nord își intensifică programul de testare a armelor nucleare.
Foto: Hepta
DMV75 • 21.09.2023, 13:35
Ce putea sa spuna si el? Koreea de Sud poate si va face ce ii va permite stapanul, adica Statele Ipocrite ale Americii. Ca multe alte state este sub ocupatie americana. Pardon, aliati cu baze americane pe teritoriu.