Numărul cazurilor zilnice de coronavirus raportate de China a fost într-o scădere accentuată față de acum o săptămână, devenind noul centru al epidemiei. Coreea de Sud a raportat miercuri 516 cazuri noi, comparativ cu 130 de cazuri noi din China.

Deși China are în continuare mai multe cazuri active de coronavirus decât oricare altă țară, ritmul de răspândire a încetinit brusc, în timp ce numărul recuperărilor a crescut.

Între timp, Coreea de Sud a devenit a doua cea mai infectată țară, cu o răspândire mult mai rapidă decât în China, unde virusul a explodat. Primul caz de virus din Coreea de Sud a fost pe 20 ianuarie. De miercuri, aici au fost înregistrate peste 5.600 de cazuri și 32 de decese.

În termeni absoluți, China este cu mult înainte, cu un număr total de cazuri de aproximativ 80.000 (statistica nu îi ia în considerare pe cei care și-au revenit) și un număr de decese de 2.981. Dar decalajul se restrânge.

Italia și Iran înregistrează cel mai mare număr de decese în afara Chinei, cu 77 și 79. Ambele au raportat mai mult de 2.300 de cazuri. Numărul cazurilor și numărul morților din Iran sunt supuse unor îndoieli după eforturile aparente ale autorităților de a ascunde amploarea focarului.

Sistemul medical din Coreea de Sud este copleșit, în timp ce virusul pare să fi atins un maxim în China

Izbucnirea focarului în Coreea de Sud a fost identificată în mare parte la un grup religios din Daegu. Orașul, care este al patrulea ca număr de locuitori al țării, și-a văzut sistemul de sănătate copleșit.

2.300 de oameni așteptau să intre în spitale și centre de tratament medical temporar, a declarat ministrul adjunct al sănătății din Coreea de Sud, potrivit Reuters.

Moon Jae-in, președintele Coreei de Sud, a declarat, într-o ședință de cabinet marți, că „întreaga națiune a intrat în stare de război împotriva acestei boli infecțioase”.

El și-a cerut scuze pentru deficiența de măști pentru față și a spus: „O explozie a numărului de cazuri confirmate și îngrijorarea crescândă cu privire la infecțiile locale au făcut dificil ca oferta să țină pasul cu cererea în creștere, și nici importarea măștilor nu este posibilă”.

În China, numărul îmbolnăvirilor zilnice a încetinit considerabil, fiind raportate doar 130 de noi cazuri

Un expert al Organizației Mondiale a Sănătății, care a vizitat China la sfârșitul lunii februarie, a spus că virusul pare să fi atins un maxim acolo, chiar dacă se răspândea în restul lumii.

China a luat măsuri extreme de carantină, inclusiv blocarea orașelor, în încercarea de a opri răspândirea.

A construit noi spitale de la zero, a implementat multe mii de medici în zonele cele mai afectate și a impus restricții de călătorie.
Într-un posibil semn de dezgheț, China s-a îndreptat spre ridicarea unora dintre măsurile de blocadă.
Guvernul central al Chinei a declarat miercuri că lucrătorii migranți din afara provinciei Beijing și Hubei, unde își are originea virusul, nu mai trebuie să parcurgă procedurile de carantină dacă îndeplinesc anumite criterii.

China are în jur de 300 de milioane de lucrători din afara țării, dar mulți au rămas blocați în mediul rural și nu au putut să meargă în orașe în timp ce virusul a pus stăpânire pe țară.

Bilanțul deceselor provocate de coronavirus a depășit 3.200, cele mai multe dintre victime fiind din China. Irakul anunță primul deces al unei persoane din lumea arabă. În acest moment, sunt peste 92.000 de cazuri la nivel global, virusul fiind prezent în aproape 80 de țări și teritorii.

Italia ocupă primul loc în topul european al țărilor cu cei mai mulți bolnavi, urmată de Franța, Germania și Spania.

La penitenciarul din Tg-Jiu refuză primirea de noi deținuți, de frica coronavirusului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News