Un anunț în acest sens a fost făcut joi de către consilierul prezidențial sud-coreean pentru securitate națională, relatează Ouest-France, care preia AFP și Reuters. Potrivit lui Chang Ho-jin, Seulul este hotărât să răspundă, în acord cu comunitatea internațională, oricărui act care îi amenință securitatea.

De la lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, Coreea de Sud s-a ferit să furnizeze arme letale țării agresate. În schimb, i-a oferit sprijin umanitar, financiar, defensiv și diplomatic.

Coreea de Sud și Japonia trag un semnal de alarmă

Vizita lui Putin la Phenian și pactul de securitate semnat cu această ocazie stârnesc îngrijorări în estul Asiei și nu numai. Diplomația sud-coreeană a condamnat acest parteneriat, subliniind că orice cooperare între Moscova și Phenian „nu trebuie să submineze pacea și stabilitatea regională”. MAE de la Seul s-a arătat preocupat mai ales de cooperarea ruso – nord-coreeană în domeniul tehnologiei militare, precizând că aceasta încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate ale ONU, scrie Financial Times.

Conform acordului, făcut public joi de agenția de presă a regimului de la Phenian, Putin și Kim își iau angajamentul de a recurge „fără întârziere la toate mijloacele” aflate la dispoziția lor pentru a oferi „asistență militară și de altă natură” în cazul în care Rusia sau Coreea de Nord ar fi invadate sau ar intra în stare de război.

Putin a declarat miercuri că acest parteneriat strategic ar putea include și o „cooperare tehnico-militară” și a promis că va sprijini Phenianul să reziste sancțiunilor – pe care le-a numit „ilegitime” – impuse de ONU împotriva programelor sale de armament și nucleare.

Liderul de la Kremlin i-a mulțumit lui Kim pentru sprijinul acordat invaziei ruse în Ucraina, pe care liderul de la Phenian a numit-o „o luptă sacră”. Coreea de Sud avertizează de mai multe luni că Phenianul aprovizionează Moscova cu muniții pentru a lupta împotriva Ucrainei.

Acest acord marchează unul dintre cele mai puternice angajamente ale Moscovei în Asia, înlocuind un tratat datând din 1961 între Uniunea Sovietică și Coreea de Nord, care includea de asemenea clauza apărării reciproce, comentează Financial Times.

Japonia s-a declarat de asemenea alarmată de pactul de securitate și intensificarea cooperării militare între Moscova și Phenian. Tokyo este „serios îngrijorat de faptul că președintele rus Putin nu a exclus cooperarea tehnologică militară cu Coreea de Nord”, având în vedere „mediul de securitate din jurul țării și regiunii noastre”, a reacționat secretarul general al guvernului nipon, Yoshimasa Hayashi.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnalat miercuri că Phenianul a furnizat Moscovei „o cantitate enormă de muniții” și a avertizat că „puterile autoritare se aliniază din ce în ce mai mult”.

China, prudentă în legătură cu acțiunile Kremlinului în Asia

China a avut la rândul ei o reacție, dar una prudentă, în legătură cu pactul de securitate semnat de Putin și Kim. Este „o chestiune între două state suverane”, a comentat Ministerul chinez de Externe.

Totuși, analiștii spun că strângerea legăturilor între Moscova și Phenian constituie o sursă de disconfort pentru Beijing, care nu vrea să-și piardă influența asupra Coreei de Nord, relevă publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.

Deși consolidarea relațiilor între Kim și Putin nu reprezintă o amenințare imediată pentru China, regimul de la Beijing nu dorește o escaladare a situației tensionate de Peninsula Coreeană. În plus, China este preocupată că ar putea fi percepută ca parte a unui acord trilateral cu Moscova și Phenian ce ar putea trezi suspiciuni în Occident.

Conform Financial Times, Cheong Seong-chang, analist la Institutul Sejong, un centru de reflecție din Seul, este de părere că Moscova și Phenianul „și-au restabilit complet alianța militară din epoca Războiului Rece”.

„Simbolizează faptul că Moscova a ales Phenianul în locul regimului internațional de neproliferare și obligațiilor Rusiei ca membră a Consiliului de Securitate al ONU”, afirmă la rândul său Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha Womans din Seul.

Putin amenință Coreea de Sud

În ceea ce privește posibilitatea ca Seulul să ajute Ucraina cu arme, Bloomberg constată că sud-coreenii au capacitatea de a produce arme mai ieftine și într-un ritm mai rapid decât SUA.

Aflat joi în vizită oficială în Vietnam după călătoria efectuată în Coreea de Nord, Vladimir Putin a declarat că Rusia „îşi rezervă dreptul de a furniza arme altor părţi ale lumii”. „Ținând cont de acordurile noastre cu Coreea de Nord, eu nu exclud această posibilitate”, a adăugat liderul de la Kremlin, citat de AFP.

De asemenea, Putin a avertizat Coreea de Sud în privința oricăror livrări de arme către Ucraina, apreciind că aceasta ar fi „o eroare foarte gravă”.

SUA au calificat joi drept „extrem de îngrijorătoare” declarațiile lui Putin cu privire la transferuri de arme rusești către Coreea de Nord și au avertizat că acest lucru ar risca să „destabilizeze Peninsula Coreeană”.

„În funcţie de tipul de arme (furnizate – n.r.), aceasta ar putea încălca rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU pe care Rusia însăși le-a susţinut”, a conchis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, citat de AFP.

Urmărește-ne pe Google News