Coreea de Sud a anunțat o nouă strategie privind răspândirea virusului printre animalele de companie, după ce, în urma cu câteva săptămâni, a înregistrat primul său astfel de caz, fiind vorba despre un pui de pisică.

Astfel, Seul a anunțat că va testa anti-COVID câinii și pisicile care prezintă simptome, precum febră sau dificultăți de respirație, după ce au intrat în contact cu oameni infectați cu COVID.

În cazul în care va fi pozitiv, animalul de companie va intra în carantină. Nu va fi trimis într-o unitate de izolare, având în vedere că nu există dovezi că noul coronavirus poate fi răspândit de la oameni la animalele de companie, a precizat un oficial sud-coreean din cadrul departamentului de sănătate, Park Yoo-mi.

Autoritățile au luat însă în calcul varianta în care proprietarii animalelor sunt spitalizați sau prea bolnavi pentru a avea grijă de acestea. În această situație, câinele sau pisica va fi preluat și dus în carantină la un adăpost.

În Coreea de Sud, pacienții cu Covid-19 sunt în general plasați în carantină, dacă nu au nevoie de tratament spitalicesc.

Oficialul sud-corean le-a spus oamenilor să aibă grijă și când ies la plimbare cu animalele, iar distanța să fie „de cel puțin doi metri față de oameni și alte animale de companie”.

Cazul care a dus la această strategie

La începutul lunii trecute, un pisoi a fost găsit infectat într-o biserică din orașul Jinju din sud-estul țării, potrivit agenției de știri Yonhap.

Virusul ar fi fost transmis de o mamă și fiica sa, care lucrau acolo. Ambele persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus.

Până acum, experții în sănătate au afirmat că este puțin probabil ca un câine sau o pisică să transmită virusul oamenilor, deși anumite studii au arătat că pisicile pot purta virusul și să îl transmită altor pisici.

La nivel global, mai multe animale de companie au fost testate pozitiv pentru COVID-19 , deși astfel de cazuri sunt în general destul de rare.

Luna trecută, două gorile din San Diego Zoo Safari Park au contractat Covid-19 de la un îngrijitor, fiind primul caz cunoscut de infecții la maimuțe.

De asemenea, virusul a fost depistat la o serie de alte animale sălbatice, inclusiv lei și tigri în grădina zoologică Bronx din New York și lei la grădina zoologică Barcelona din Spania.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News