Anul trecut, în Coreea de Sud s-au înregistrat 275.800 de nașteri, cu 10% mai puțin decât în 2019. În schimb, aproximativ 307.764 de persoane au decedat.

Aceste cifre au determinat Ministerul de Interne sud-coreean să ceară „schimbări fundamentale” în ceea ce privește politicile în domeniul natalității.

Scăderea populație poate genera o situație extrem de dificilă. Din cauza cererii crescute pentru serviciile de îngrijire și pentru pensii,
presiunea pe cheltuielile publice ar putea crește. Totodată, o scădere a populației tinere ar duce la micșorarea procentului forței de muncă.

Luna trecută, președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a anunțat lansarea unei serii de politici pentru a „rezolva” rata scăzută a nașterilor, incluzând aici și stimulente în bani pentru familii.

Prin urmare, din 2022, pentru fiecare copil născut, familia ar urma să primească un bonus de două milioane de woni (n.r. – 1.850 de dolari) pentru a acoperi cheltuielile prenatale. În plus, fiecare familie ar primi 300.000 de woni lunar, până în momentul în care copilul împlinește vârsta de un an.

Totodată, din 2025, bonusul lunar va crește la 500.000 de woni. Cu toate acestea, însă, populația tânără tinde să fie precaută.

De ce a scăzut natalitatea în Coreea de Sud?

În mare parte, scăderea natalității în Coreea de Sud se datorează faptului că femeile nu pot găsi un echilibru între viața de familie și carieră.

Ele reușesc cu greu să-și împartă timpul între muncă și familie și se gândesc de multe ori înainte dacă merită să renunțe la job pe perioada sarcinii.

De asemenea, și creșterea prețurilor la apartamente reprezintă o problemă majoră pentru cupluri tinere, care se simt descurajate să aibă copii, întrucât acest lucru implică multe costuri.

Momentan, cele mai multe tinere din Coreea de Sud consideră că bonusurile pe care guvernul ar urma să le ofere sunt insuficiente.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News