Planurile pentru construcția unui oraș care să scape de pericolul inundațiilor au fost puse la punct de un grup de designeri, arhitecți și ingineri încă din 2019, iar de atunci specialiștii au căutat un loc potrivit pentru dezvoltarea proiectului. Luna trecută, grupul a semnat un acord cu autoritățile din Busan și cu UN-Habitat, agenția de dezvoltare urbană a Națiunilor Unite, pentru a găzdui un prin cartier plutitor în largul coastei Coreei de Sud. Lucrările vor începe anul viitor.

Platformele care vor alcătui proiectul Oceanix se vor ridica și vor coborî odată cu nivelul mării, iar fiecare cartier a fost proiectat astfel încât acolo să locuiască 300 de persoane în clădiri înalte de până la șapte etaje. Ulterior, comunitățile ar putea fi organizate în rețele extinse, legate prin alei și piste pentru biciclete.

Potrivit Bjarke Ingels Group (BIG), firma daneză de arhitectură din spatele proiectului, cartierele ar putea fi grupate în jurul unui port central, astfel încât se vor forma sate mai mari, de 1.650 de locuitori, care apoi pot forma un oraș cu 10.000 de persoane – Oceanix City.

Orașul plutitor va avea restaurante și spații de lucru, ferme și facilități de agrement și a fost gândit ca o așezare autosustenabilă, locuitorii putând să-și producă singuri hrana și energia în „sisteme cu circuit închis, fără deșeuri”.

Pentru asta, Oceanix ar putea include și câteva platfome nelocuite pe care vor fi instalate turbine eoliene plutitoare și panouri solare sau spații unde se poate cultiva bambus, necesar pentru construcția unor noi clădiri.

Planul urbanistic propus de BIG menționează și producția de apă dulce, cu stații de tratare și sisteme de colectare și stocare a apei pluviale, dar și flote de vehicule electrice.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Primul cartier prototip ar urma să fie gata în 2025, estimează cofondatorul Oceanix, Itai Madamombe, adăugând că alte zece guverne sunt interesate de implementarea tehnologiei dezvoltate în Busan.

Coasta de sud a Coreei de Sud, unde se află Busan, este considerată deosebit de vulnerabilă la impactul creșterii nivelului mării. Greenpeace Coreea a avertizat anul trecut că celebra plajă Haeundae a orașului ar putea dispărea până în 2030, potrivit presei locale.

Orașele plutitoare durabile fac parte din strategiile de adaptare la climă. În loc să ne luptăm cu apa, să învățăm să trăim în armonie cu ea.

Maimunah Mohd Sharif, director UN-Habitat:

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News