Analiștii au declarat că, dacă nava spațială funcționează, aceasta ar putea oferi o îmbunătățire semnificativă a capacităților militare ale Coreei de Nord, inclusiv permițându-i să țintească mai precis forțele adversarilor.

Satelitul, denumit „Malligyong-1”, a fost lansat marți seara târziu pe o nouă rachetă purtătoare, „Chollima-1”, potrivit Agenției Centrale de Știri Coreene (KCNA), administrată de stat.

„Lansarea unui satelit de recunoaștere este dreptul legal al Coreei de Nord de a-și consolida dreptul la autoapărare”, se arată în raportul KCNA.

Nici Coreea de Sud, nici Statele Unite și nici Japonia, care se confruntă cu tensiuni militare tot mai mari cu Coreea de Nord, nu au putut confirma că satelitul a ajuns pe orbită.

Însă Coreea de Sud a calificat lansarea drept o „încălcare clară” a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care interzice Coreei de Nord să folosească tehnologia rachetelor balistice.

Racheta care transporta satelitul a fost lansată în direcția sud și se crede că a trecut pe deasupra prefecturii japoneze Okinawa.

Pyongyang a încercat pentru prima dată să pună pe orbită un satelit la sfârșitul lunii mai, dar a doua etapă a rachetei care transporta satelitul s-a defectat și s-a prăbușit în mare. O a doua încercare a eșuat în august.

Lansarea satelitului, un avantaj militar pentru Phenian

„Satelitul le va oferi o capacitate de care nu dispuneau până acum și care îi poate ajuta în ceea ce privește țintirea militară, îi poate ajuta în evaluarea pagubelor”, a declarat Ankit Panda, specialist în politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace.

Lecțiile învățate în urma lansării de marți vor fi folosite în dezvoltarea unor sateliți viitori, a mai spus Panda.

„Vor lua ceea ce au învățat cu această lansare de succes și vor aplica la lansări ulterioare. Vor căuta să aibă o constelație de sateliți de observare a Pământului rezilientă și redundantă, iar acest lucru va face o diferență destul de mare pentru capacitățile generale de cunoaștere a situației strategice (ale Coreei de Nord)”, a spus el.

Unii au sugerat că Phenianul are mai mult de pierdut de pe urma reluării de către Coreea de Sud a activităților de colectare de informații de-a lungul graniței, decât de câștigat de pe urma lansării satelitului.

Posibila implicare a Rusiei

Ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik a declarat duminica trecută că se crede că Nordul „aproape și-a rezolvat” problemele legate de motoarele de rachetă „cu ajutorul Rusiei”.

Acest succes vine după ce liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat Rusia în septembrie, când a vizitat situl rusesc de lansare a rachetelor spațiale alături de președintele Vladimir Putin.

În cadrul acelei întâlniri, Putin a semnalat disponibilitatea de a ajuta Coreea de Nord în dezvoltarea programului său spațial și de sateliți.

Dar Panda a avertizat în legătură cu presupunerea că ajutorul și sfaturile din partea Rusiei au făcut diferența pentru o a treia lansare de succes.

„Mi s-ar părea puțin probabil, având în vedere calendarul de aici, ca nord-coreenii să fi primit și implementat deja asistență tehnică din partea Rusiei”, a spus el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News