- Mircea Barbu, unul dintre cei mai experimentați reporteri români de teren, se află la granița dintre Grecia și Turcia, în localitatea în apropiere de care s-au adunat mii de migranți, în încercarea de a ajunge în UE, după ce Turcia a anunțat că deschide frontierele. În ultimele zile, aici au avut loc mai multe confruntări între oamenii care vor să treacă punctul de frontieră și poliția elenă.
Grecia, țara în care mulți conaționali își petrec vară de vară concediul de odihnă e prinsă zilele astea la mijloc între presiunile politice ale Turciei și cele interne de a nu mai lăsa migranți și refugiați să intre în Europa.
De câteva zile, liniștea unui orășel de la granița Greciei cu Turcia a fost dată peste cap de sunetul sirenelor mașinilor de poliție, uruitul camioanelor militare care trec în viteză prin singurul sens giratoriu din oraș și hoardele de jurnaliști veniți din toată lumea ca să relateze despre miile de refugiați campați pe partea cealaltă a graniței, la nici 500 de metri de cafenele și tavernele Kastaniesului, o localitate de mărimea Bragadirului și cu mai puțin de 400 de locuitori.
Încă de joi, de când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că deschide granițele Turciei cu Europa pentru cei aproximativ 4 milioane de refugiați pe care țara sa îi găzduiește, mii de migranți au luat cu asalt granițele Uniunii la punctele de trecere terestre și maritime ale Greciei. Însă nicăieri situația nu a fost atât de dramatică ca aici, la Kastanies, în punctul de frontieră din nord-vestul țării, chiar la intersecția granițelor Turciei cu Grecia și Bulgaria, cele mai afectate țări de valul recent de migranți și refugiați.
Situația de la granița externă a Europei a degenerat rapid într-o adevărată criză umanitară. Cu sprijin logistic din partea guvernului turc, zeci de mii de migranți au ajuns în buza Europei chiar în micul punct de frontieră din această localitate și au dormit noapte de noapte sub cerul liber, în temperaturi scăzute, chiar la gardul ce separă Turcia de Europa, cu speranța că autoritățile elene vor deschide larg porțile spre inima Europei.
Doar că Atena a decis să reacționeze foarte diferit de anii precedenți, când a permis accesul nestingherit migranților și refugiaților, majoritatea sosiți din Orient. Sâmbătă seara, punctul de frontieră de la Kastanies a fost închis pe termen nederminat.
Grecia și-a suspendat procedura de azil pentru moment, în ciuda protestelor organizațiilor internaționale, care susțin că migranții au dreptul să aplice pentru azil la graniță, conform convențiilor internaționale la care și Atena a aderat încă din anii ’50.
Cu ușa închisă în nas și fără nicio posibilitate de întoarcere în Turcia – mai multe publicații susțin că armata turcă nu le-ar da voie migranților să se întoarcă din zona de graniță, odată ajunși în no man’s land-ul dintre cele două țări – unii oameni aflați la graniță au reacționat violent.
Conform mai multor clipuri postate pe rețelele de socializare de martori oculari, grupuri restrânse de migranți adunați la graniță au aruncat cu pietre și sticle din plastic spre grănicerii eleni, care la rândul lor au răspuns cu gaze lacrimogene. În timpul confruntărilor de luni, un sirian a fost rănit mortal de tuburile cu gaze lacrimogene, conform autorităților turce, însă Grecia a negat imediat acest incident.
Conform surselor guvernamentale elene, În ultimele 72 de ore, 32 de oameni au fost arestați pentru că „au intrat ilegal în țară”. Cei mai mulți, susțin autoritățile, sunt din Afganistan și Pakistan.
Oficialii de la Atena declară că au împiedicat un număr de 26.532 de persoane să intre în Europa și în total au arestat până acum 218 persoane, care au fost transferate la diferite centre de detenție sau deportate imediat în Turcia.
Noi suntem de părere că sunt cam 20, 000 de oameni la graniță, care așteaptă la granița dintre Uniunea Europeană și Turcia. Dar acestea sunt cifre estimative, la o primă evaluare, pentru că oamenii se mișcă încontinuu spre diferite zone.
Styliani Nanou, pentru Libertatea:
Cu toate întăririle trimise la frontieră, cei 200 de km de graniță care despart Grecia de Turcia sunt aprope imposibil de patrulat non-stop, așa că noapte de noapte, conform localnicilor, un grup de migranți își mai face apariția prin centrul orășelului, cu telefonul în mână și uitându-se dezorientați la indicatoarele către următoare destinație.
Cel puțin așa susține Andreas, un localnic a cărui cafenea se află la câțiva pași de frontieră. „Eu închid târziu restaurantul, așa că îi văd cum apar pe străduțe și se strecoară neobservați mai departe spre ieșirea din oraș. Nu știu câți ajung mai departe de câțiva kilometri, că sunt zeci de patrule de poliție și armată pe drumurile astea, deci mi-e greu să cred că nu-i observă. Poate că sunt lăsați intenționat, nu? Cine știe?”, se întreabă retoric bărbatul, care n-a dorit să fie citat cu numele complet.
Cei mai mulți localnici sunt nemulțumiți de valul de refugiați și migranți ajunși în apropiere de Kastanies, chiar dacă susțin că empatizează cu suferința lor. Vaya Domba este localnică și astăzi a venit la graniță ca să vadă cu ochii ei toată agitația.
Femeia susține că Grecia nu-i poate ajuta pe cei de dincolo de gard. „Suntem îngrijorați, pentru că e o situație rea. Nu ne putem permite situația asta. E o presiune mare pe Grecia și nu cred că oamenii vor asta”, susține femeia în vârstă de 56 de ani. Femeia e sensibilă la drama refugiaților, însă nu crede că țara sa îi mai poate ajuta în continuare pe cei care fug din calea războiului. „Chiar dacă înțelegem durerea cauzată de război și prin ce trec, nu-i putem ajuta.”
Liderii UE, gest de solidaritate la Kastanies
Marți după-amiază, liderii Uniunii Europene au descins asupra orășelului, într-un gest de solidaritate cu localnicii din Kastanies, dar și cu poporul grec în general. Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a fost însoțită la graniță de David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European și Charles Michel, președintele Consiliului European, care împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis au vizitat frontieră și au vorbit cu grănicerii aflați la post.
Liderii UE au fost plimbați de autoritățile elene cu elicopterul pe zona de graniță cu Turcia și le-a fost prezentat un întreg „arsenal” cu care, susțin oficialii greci, migranții i-ar „întâmpina”. „Iată ce primim de pe partea cealaltă (n.r.- Turcia): pietre, sticle, grenade și obiecte de metal”, le-a mărturisit politicienilor un ofițer al armatei elene, în timpul prezentării care a inclus și un tur al unui blindat avariat în timpul protestelor din ultimele zile ale migranților și refugiaților campați pe partea turcă.
Impresionați de cele văzute și auzite din partea autorităților locale și naționale, liderii europeni și-au manifestat solidaritatea cu poporul grec și au promis ajutor necondiționat. „În următoarele zile și săptămâni, vom lucra pentru a ne asigura că furnizăm asistența de care este nevoie. Nu este vorba de o problemă care trebuie gestionată doar de Grecia. Este responsabilitatea întregii Europe”, a declarat Ursula von der Leyen, în conferința de presă ce a urmat vizitei.
Aceasta a adăugat că Europa va sprijini concret cu bani și logistică eforturile Greciei de a menține siguranța frontierelor externe ale UE. „Sunt pregătită să mobilizez tot sprijinul operațional pentru Grecia. La cererea Greciei, FRONTEX (n.r. – Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaționale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) e gata să trimită o echipă de intervenție rapidă. În plus, putem aloca Greciei imediat asistență financiară în valoare de 700 de milioane de euro”, a declarat comisarul european.
Premierul grec s-a declarat foarte mulțumit de răspunsul și solidaritatea arătate de Bruxelles. „Datoria mea e să păstrez suveranitatea țării mele. În același timp, Grecia face Europei un mare favor. Granița Greciei e granița externă a Uniunii Europene, O vom proteja”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul elen. Acesta susține că oamenii aflați la câteva sute de metri de Kastanies nu sunt refugiați și că Ankara se folosește de ei pentru a-și promova interesele.
Zecile de mii de oameni care au încercat să intre în Grecia în ultimele zile nu au venit din Idlib. Au locuit în siguranță în Turcia. Asta e o încercare fățișă din partea Turciei, care se folosește de oameni disperați ca să-și promoveze agenda geo-politică.
Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis:
La final, liderul de la Atena a profitat de ocazie ca să facă o baie de mulțime în fața centrului cultural din Kastanies, unde a avut loc conferința de presă. Acesta a fost aplaudat minute în șir de zecile de localnici adunați în centrul orașului, cărora le-a promis că Grecia „nu se va da bătută”, în ciuda presiunilor din ce în ce mai mari pe granițele sale cu Turcia. Oamenii și-au lungit gâturile după elicopterele care au zburat atât de jos încât din când în când zgomotul elicelor l-a acoperit pe cel al aplauzelor, și-au făcut poze cu premierul elen și s-au uitat unii la alții mirați de atenția pe care lumea întreagă o acordă zilele acestea orașului lor.
Pentru moment, Kastanies rămâne cel mai fierbinte punct al crizei refugiaților, însă totul aici se desfășoară pe muzica în surdină a tavernelor deschise până târziu în noapte și cu calmul pentru care grecii sunt recunoscuți în întreaga lume.