de Ada Constanda și Alexandra Șerban (Viena)
„Cancelarul Nehammer a spus o chestie foarte gravă, și anume că are informații și dovezi că firmele austriece din România au fost amenințate și au fost supuse unor mari presiuni din partea autorităților. Asta e singura chestie nouă pe care a spus-o. În rest, același discurs”, a declarat Rareș Bogdan pentru Libertatea, la finalul întrunirii.
Europarlamentarul PNL a precizat și că Nehammer nu a vrut să detalieze în ce constau probele, dar a promis că le va prezenta Comisiei Europene.
Întrebat dacă putem spera la un alt deznodământ decât veto-ul la reuniunea Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE (JAI) de joi – ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a transmis marți că e decis să folosească dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, iar miercuri seară, Nehammer a propus reluarea discuțiilor privind aderarea la primăvară -, Rareș Bogdan a răspuns: „Greu de spus. Deocamdată, cancelarul este foarte agresiv”.
La finalul reuniunii, cancelarul a ieșit printre ultimii din sală, flancat de mai multe persoane din staff. Rugat să răspundă măcar la o întrebare pentru publicul român, după ce, la finalul conferinței de presă, a ignorat de trei ori întrebarea pusă de echipa Libertatea, cancelarul ne-a ignorat în continuare și și-a văzut de drum, iar una dintre membrele staffului ne-a răspuns: „Vremea întrebărilor a fost acum două ore”.
Libertatea a solicitat și un interviu cu unul dintre europarlamentarii austrieci ai grupului PPE, însă ni s-a transmis că este imposibil în această seară, din cauza programului foarte încărcat. Unul dintre ei, însă, Lukas Mandl, a promis că va încerca să-și introducă în program o întâlnire cu Libertatea vineri.
Siegfried Mureșan, deputat european din partea Grupului PPE și membru al Partidului Național Liberal, prezent și el la întâlnirea de la Viena, a declarat pentru Libertatea că discursul pe care Nehammer l-a avut la reuniunea a arătat că „nu-i pasă deloc de Europa”.
„La această întâlnire, domnia sa nu a spus mult mai mult decât ce a spus în conferința de presă. A avut un discurs orientat strict pentru publicul austriac. Este primul premier pe care l-am auzit vorbind în cadrul Partidului Popular European care nu vorbește deloc despre Europa și căruia nu-i pasă deloc de Europa. Or noi, cei din PPE, suntem oameni politici cărora ne pasă și de țările noastre, dar și de Uniunea Europeana”, a spus eurodeputatul.
Impresia mea e că nu-l intereseaza soluțiile și mi-a amintit de Donald Trump, care acuza refugiații din Mexic, fără nicio dovadă, că ar fi violatori, criminali și traficanți de droguri. Asta a zis și cancelarul Austriei.
Siegrfied Mureșan:
„Răspunsul meu în ședinta cu ușile închise a fost că securitatea Europei este garantată de eforturile făcute de toate statele membre, de parteneriatul cu SUA și de apartenența la NATO. Nu văd cum vizita domniei sale la Moscova, la începutul războiului, a ajutat securitatea continentului european”.
Mureșan spune că a amintit, în cadrul întrunirii, de datele Frontex, care contrazic cifrele privind migrația ilegală înaintate de Viena, și i-a cerut cancelarului să țină cont de recomandările UE privind admiterea României în Schengen.
„I-am solicitat să respectam instituțiile europene și recomandările lor, cifre și statistici europene. De exemplu, Comisia Europeană a concluzionat că România, alături de Croația și Bulgaria, îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen. Frontex concluzionează că sub 2% din persoanele care solicită azil în Austria au trecut prin țara noastră.
Refugiații vin prin Balcanii de Vest, prin Serbia și prin Ungaria, spre Austria. Nu vin niciodată prin România. Dacă am fi avut zeci de mii de refugiați din India, Indonezia, Maroc, Bangladesh, Afganistan, Pakistan, am fi știut și noi, i-am fi văzut și noi”.