În jur de 200 de ucraineni și austrieci s-au adunat joi de dimineață, cu steaguri și pancarte pe care scria „Opriți războiul”, în fața Ministerului Afacerilor Externe. Au povestit pentru Libertatea despre groaza pe care o trăiesc pentru cei de acasă, unii la doi pași de bombardamente. Unii încearcă să facă tot posibilul să-și aducă familiile în Austria.

Comunitatea ucraineană s-a adunat în fața Ministerului de Externe austriac să ceară acțiuni concrete împotriva războiului

Atac de panică la Viena

„A început războiul”. Este mesajul care a trezit-o în această dimineață pe Olha Voznyuk. Sora ei trăiește în Lviv, Ucraina. Ce să facă? Olha a avut un atac de panică. „Am fost atât de șocată că nu am mai putut efectiv să vorbesc, să scot un sunet”, povestește femeia. Locuiește de opt ani în Viena, unde și-a luat doctoratul în filosofie, dar nu a vrut să-și ia cetățenie austriacă: „Sunt ucraineană”, spune răspicat.

„După ce m-am mai liniștit mi-am sunat mama și sora. Mama plângea, este o femeie în vârstă, are 71 de ani, și a trăit în pace toată viața ei”, spune Olha. 

Mamei îi este teamă, e foarte panicată, dar nu vrea să plece fiindcă este pământul ei, al părinților ei și mi-a spus: voi rămâne aici și, dacă va fi nevoie, voi muri aici

Olha Voznyuk:

Apoi, Olha a văzut mesajul de mobilizare transmis de ceilalți ucraineni. Sunt cam 6.000 în toată Austria. În jur de 200 și-au pus steagul peste umeri, ca un șal, și au pornit spre Ministerul Afacerilor Externe austriac, din Minoritenplatz. Cinci palate sunt în această piață veche de aproape nouă secole, spațiu-simbol al aristocrației austriece.

Olha a tras peste pulover cămașa tradițională cusută de mama ei, „vyshyvanka”, asemănătoare cu ia românească, și a venit să strige „Opriți războiul”.

România este aproape de noi, aveți grijă de voi”

Câțiva reporteri austrieci filmează manifestația. Oficialitățile nu au reacționat încă. Alexander Schallenberg, ministrul de externe austriac, a vizitat la începutul lui februarie Ucraina și și-a declarat susținerea. Pe 21 februarie a condamnat proclamarea independenței celor două provincii, Luhansk și Donețk. 

Olha spune că răspunsul la un război nu se poate baza doar pe declarații făcute de la distanță și că e nevoie de restricții pe măsura agresiunii.

„Noi, ucrainenii, ne vom apăra țara cum putem și vrem în primul rând să arătăm că suntem aici și cerem Europei să ne arate cu adevărat că își protejează valorile. Cerem acțiune, nu vorbe, vorbe și iar vorbe. Nu putem salva economia lumii plătind cu viețile ucrainenilor”, spune Olha. Are obrajii roșii și ochii plânși. „România este aproape de noi, aveți grijă de voi, aveți bază militară la Constanța”, transmite un mesaj ucraineanca.

Prietenii de acasă îi spun că nu pot scoate suficienți bani de la bancomat, fiindcă a fost impusă o limită, iar zborurile sunt toate anulate. Sunt blocați și disperați cu toții.

Olha Voznyuk a aflat printr-un SMS de la sora ei că a început războiul

Putin este Hitler al zilelor noastre”

La fel și rudele lui Kostyantyn Panchenko, un alt demonstrant care a venit în Minoritenplatz, împreună cu soția și cu o prietenă. Toți trei sunt de peste zece ani în Austria și încearcă de la distanță să-și ajute familiile să vină la Viena. Ai lor locuiesc în Mariupol, port atacat de ruși și de unde transmite corespondentul Libertatea, jurnalistul Mircea Barbu. 

Ne este frică pentru părinții noștri. Socrul meu mi-a spus că o parte din oraș e deja bombardată, el locuiește în apropiere. Putin a spus că el susține populația vorbitoare de rusă, dar declarația lui e o minciună. Noi toți vorbim rusa și tot în Ucraina vrem să trăim!

Kostyantyn:

Bărbatul crede că marile puteri ale lumii nu au înțeles de fapt de ce este capabil șeful de la Kremlin. „Putin este Hitler al zilelor noastre și toți ar trebui să înțeleagă acest lucru. E un terorist internațional. Ne gândeam cu toții că lucrurile vor escalada, dar nu la acest nivel, să bombardeze orașe”, spune tânărul.

Mesajul lui Kostyantyn Panchenko pentru lume este că Putin e „un terorist internațional”

Crocodilul hrănit cu nepăsare

„Toți speră că dacă hrănesc bine crocodilul, crocodilul îi va mânca ultimii”, scrie pe pancarta pe care Daryna Kozlova a adus-o la manifestație. Tânăra studiază Filosofie aici și mesajul ei către autoritățile austriece este să oprească alimentarea cu bani a Rusiei. 

Opriți-l pe Putin, opriți războiul! E ceva ce poate fi făcut inclusiv de către guvernul austriac prin sancțiuni pentru politicienii cu legături cu Rusia, politicieni de-ai lui Putin care locuiesc aici, ar trebui extrădați, sancționați. Ce se întâmplă azi hrănește în continuare acest crocodil. Dacă acum nu vrei să intervii, în final va veni și după tine!

Daryna Kozlova:

A avut o dimineață de teroare. Părinții ei locuiesc în regiunea Jîtomîr, aproape de Kiev. „Casa părinților mei e doar la 20 de kilometri distanță de locurile bombardate în această dimineață. Ai mei sunt la sat, într-o zonă oarecum sigură, dar orașele sunt în pericol, oamenii au început să le părăsească, inclusiv bunicii mei. Părinții mei și-au pregătit pivnița, au dus acolo mâncare și pături. Deocamdată îi pot suna, suntem în legătură, dar nu știm dacă nu se va întrerupe”.

Daryna Kozlova crede că autoritățile austriece trebuie să sancționeze politicienii care au legături cu Rusia

În scurtă vreme, poliția austriacă a împrăștiat manifestanții care s-au adunat fără autorizație. Ei își strâng pancartele și steagurile, mai stau puțin în grupuri mici de vorbă. Se îmbrățișează strâns, ca pentru o despărțire lungă, doar că își promit că se vor întoarce. Piața tace.

„Stop Putin, stop the war” a fost mesajul manifestanților în Viena

Câteva trăsuri cu cai, emblemă a capitalei austriece, tropăie pe piatra cubică. La doi pași începe agitația turistică a orașului și îngrijorarea momentului se pierde cu perdeaua de lume care își face rondul relaxat prin magazine și cafenele. Din Viena, crocodilul aflat la 6.000 de kilometri distanță pare încă bine hrănit.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

Urmărește-ne pe Google News