de Răzvan Luțac și Vlad Chirea, din Rakovski (Bulgaria)
Nu le pasă că vor sta în soare timp de aproape două ore. Au stegulețe galben-albe, ale Vaticanului, mesaje de dragoste pentru Suveranul Pontif și poza acestuia imprimată pe orice, de la tricouri și tablouri până la tricolorul bulgar.
Reporterii ziarului Libertatea sunt de două zile la Rakovski, orășelul de 17.000 locuitori, care are cea mai mare comunitate catolică din Bulgaria.
Față de o zi înainte, când lumea era în focuri cu ultimele pregătiri, toți sunt incredibil de relaxați, de la jandarmi la cei de la serviciul de pază și protecție.
Ba chiar intermediază un dialog de pe stânga pe dreapta gardului între oamenii fotografiați de reporterii ziarului Libertatea. „Vă dăm e-mailul, vrem pozele!”. Cum pronunția e diferită, unul dintre jandarmi ne ajută cu adresa celor care-l așteaptă pe Papa.
Grupul gălăgios îl urmează pe mai-marele catolic în tot periplul său. Marți, 7 mai, vor fi în Macedonia de Nord, iar la începutul lui iunie vor ajunge și la Iași.
Magazinele sunt închise în timpul vizitei Papei
Pe margine, se vând medalii cu figura Papei, pe avers și cu una din catedralele catolice din oraș, pe revers. Costă 68 de lei în bani românești. „La ofertă, după le scumpim”, râd localnicii.
Nu se vând, în rest, foarte multe, marketingul e slăbuț. Majoritatea magazinelor sunt închise, găsești greu o alimentară, unde, după orele 9.00-10.00, nu te satură decât bake rolls cu brânză topită, mic dejun de urgență.
Orașul duce lipsă de multe. Și de cazări. Având doar câteva blocuri de patru etaje, locurile de cazare sunt aproape inexistente. Lumea a stat pe la pensiuni din satele apropiate ori din Plovdiv, 20 de kilometri distanță.
Numele care a atras atenția Papei
Două argentinience simt sosirea Papei. Stau lângă noi și țipă, fără teamă de răgușeală, încă de când prima mașină a pazei apare pe culoar: „Franciscooo!”, „San Lorenzooo!”.
Din papamobil, Suveranul Pontif se întoarce către ele. L-au atins la punctul sensibil: San Lorenzo e echipa sa de fotbal preferată, aflată în cartierul Flores din Buenos Aires, unde s-a născut și a copilărit.
Localnicii îi fac cu mâna Papei și se privesc zâmbind, după ce coloana trece.
O bătrânică își freacă fiorul de pe braț, alta nu se poate opri dintr-un râs aproape nervos.
L-au văzut pe Papa la ei, în localitatea cu viluțe nefinisate din cărămidă și cu mult asfalt turnat special pentru vizită.
A stat de vorbă cu oameni în scaun cu rotile și cu măicuțe
În fața primei biserici, cea a Preasfintei Inimi a lui Iisus, oameni în scaun cu rotile sau măicuțe venite de peste tot din Balcani schimbă câteva vorbe cu “Francisco”. Cine a avut invitații VIP, i-a putut strânge și mâna Papei.
Corul începe să cânte – elevii puseseră deja desenele lor pe gardurile școlii catolice lipite de catedrală -, iar slujba începe la ora 11.00.
Cu vânt și ploi la București, la Rakovski e soare.
Cum l-a văzut în Bulgaria Suveranul Pontif pe fostul Papă Ioan Paul al II-lea
Papa stă câteva ore și merge în celălalt punct din oraș, Catedrala Sf. Arhanghel Mihail.
Rakovski e un oraș foarte mic, cu două cartiere separate, minuscule, legate de un bulevard întins. În drumul său de trei kilometri, de pe unul dintre blocurile de pe strada principală îi zâmbește, dintr-un graffiti, fostul Papă Ioan Paul al II-lea.
Cu liniște, zâmbete și o reușită incredibilă pentru înghesuiala în care s-a petrecut totul – au fost mii de oameni la Rakovski -, Papa pleacă spre capital Bulgariei, Sofia.
La finalul lunii mai, Papa Francisc ajunge și la București.
Citește și: