Între Mariupol și Cracovia sunt aproape 1.600 de kilometri. Cu drum ocolit, că pe drumurile principale nu e neapărat sigur acum, se depășește distanța asta.

Ca să vă dați seama, aceeași distanță este între România de vest și sudul Franței. Însă de la Oradea la Monaco nu tresari când cad bombe și trec avioane. 

În soarele de martie al Poloniei, bunica din Mariupol clipește des. „Și acum tresar când aud un elicopter, un avion trecând pe deasupra capului. Au fost unele chiar pe lângă graniță, când ziceam că am scăpat. Când trece pe lângă mine, simt așa, nevoia să apuc ceva, să strâng ceva în pumni”, spune  M*. 

Corespondență din Cracovia. Mărturia bunicii rusoaice scăpate din Mariupol: „După săptămâni de asediu, un proiectil GRAD mi-a căzut în fântână. Mi-am luat nepoata și am plecat”
Bunica de etnie rusă, refugiată și ea în Polonia, alături de familia din Mariupol

Născută în Uzbekistan, mutată la Mariupol pe când era copil și plecată din nou în bejenie, la 73 de ani 

Femeia a ajuns vineri de dimineață aici, în Cracovia, după ce a rezistat săptămâni întregi în luptele din Mariupol. O vom numi M*, de la orașul său, pentru că bunica nu vrea să-i publicăm numele, „mi-e frică, mai ales că acum mă văd scăpată, am încă rude acolo și nu se știe. Plus că sunt rusoaică și lumea nu ne vede bine”. 

Mizele curtării lui Nicușor Dan. Pleiadă de prezidențiabili care bagă capul în poză – Analiză
Recomandări
Mizele curtării lui Nicușor Dan. Pleiadă de prezidențiabili care bagă capul în poză – Analiză

În reacțiile bătrânei de 73 de ani s-au adunat toate fricile, războiul venit peste ea, viața grea și lipsa de încredere. Abia la o vorbă așezată, începe să își depene amintiri, mai întâi cele din vechea Asie Centrală. 

Acolo s-a născut, în Uzbekistanul de astăzi. A devenit rusoaică, așa cum își zic, de un secol lung, locuitorii imperiului care se întinde de la Pacificul de Nord până la Marea Baltică, unde Rusia a păstrat și azi Kaliningradul.

M* se prezintă pe sine ca etnică rusoaică din orașul ucrainean Mariupol. De aproape 6 decenii stă în Mariupol. Avea 13 ani când a ajuns în portul de la Marea Azov. Și-a întemeiat o familie. Mulți ai ei au rămas locului, în urma ei. Bătrâna a preferat să mai plece o dată.

A făcut-o pentru propria viață, dar și pentru cea a nepoatei. „Am luat nepoțica. Are numai note mari la școală. Eram așa mândri de ea. Mai contează notele acum?”. 

„Nu știți nimic. Doar noi știm, doar noi, cei care venim de acolo”

În grupul de 6 sunt bunica, nepoțica și diverse alte rude. De ce au venit în Polonia și, mai exact, în Cracovia? „Avem o nepoată aici”. Apoi râde, în fața asigurării subțiri.  

Dar ea stă într-o cameră, ne-a zis că are 20 de metri pătrați disponibili. Însă e mai bine. Aș dormi și pe stradă în Polonia decât să mă mai întorc acum la Mariupol

George Simion a intrat peste Mihai Gâdea, în direct, la dezbaterea Antena 3 CNN: „Nu vă învăț reguli de politețe”
Recomandări
George Simion a intrat peste Mihai Gâdea, în direct, la dezbaterea Antena 3 CNN: „Nu vă învăț reguli de politețe”

„Nu știți voi ce e acolo”, spune ea, cu un mix de oboseală și iritare. „Am mai citit, am mai vorbit cu oameni, sigur că…”, spunem. „Da, dar nu știți nimic. Doar noi știm, doar noi, cei care venim de acolo”.

„Știm că nu ați avut apă potabilă”. Face un gest de lehamite. „N-am avut de niciunele, normal că n-am avut nici apă. N-am avut mâncare, nu am avut căldură, au fost nopți în care erau minus 10 grade și ne întrebam cu ce am greșit pe pământul ăsta de trebuie să îndurăm așa ceva”.

Face o pauză.

„Cum să avem apă când ne-am trezit cu un GRAD fix pe gura fântânii, GRAD care a lăsat o gaură de 6 metri? Uite, atât (n.r. – face semn cu mâinile). Atât era de mare. Cum să avem apă?”.

GRAD este denumirea lansatorului tradițional de rachete ușoare al armatei sovietice. Pus pe camion, el arată ca un mănunchi de țevi care lansează, în general,  proiectile de 122 mm. 

„O grijă în minus”

Femeia spune că avea rude și prieteni peste tot. Ea stătea într-o zonă apropiată celei centrale, însă știa lume și de pe „malul stâng”, și din alte cartiere.

„Nu mai știu nimic de ei. Dar ce să zic că nu mai știu nimic de ei, când nu mai știu nimic de ai mei, de copil și de noră”, i se întoarce furia din voce.

Silviu Prigoană a murit. Avea 60 de ani și i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran
Recomandări
Silviu Prigoană a murit. Avea 60 de ani și i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran

O întrebăm dacă soțul a reușit să scape, să vină cu ea.

„Soțul meu, inginer, săracul, a murit acum 10 ani. Să-i fie țărâna ușoară. O grijă în minus în vremurile astea”. Haz de necaz. 

Și încă o vorbă, poate adunată de bătrână de pe drum: „În Mariupol măcar nu se va da cu bombă atomică pentru că nu mai e nimic”.

Ciondăneală cu o ucraineancă

A scăpat cu hainele de pe ea și cu un ghiozdănel micuț pe care îl poartă în spinare. Refuză politicos cartelele de telefonie de la voluntari, „dați la tineri, eu nu mă pricep cu d-astea”.

Începe o discuție cu o etnică ucraineană de lângă ea, trecută, de asemenea, de 70 de ani. Cele două refugiate încep să se foiască la un moment dat. Ne dăm mai aproape ca să auzim. E o scenă măruntă, din noua existență a unei Europe care primește 3,5 milioane de refugiați, fiecare cu amintirile, dar și cu amărelile și conflictele sale interioare. 

M* îi spune celeilalte femei că, din 2014, nu i-au plăcut nici soldații ucraineni, așa cum nu i-au plăcut acum rușii. „Ucrainenii veneau în 2014 pe acolo cu mașinile, făceau ture, se uitau urât la noi, mai ales dacă le vorbeam în rusă. Nici ei nu erau sfinți. Bine, n-am avut probleme cu ei. Dar nu îmi plăceau. Nici de aia a voastră cu părul în cosițe (n.r. – Iulia Timoșenko) nu îmi plăcea. Eu ce să fac, dacă sunt născută unde sunt născută?”.

„Da, dar nu ei te-au bombardat. Putin te-a bombardat!”, răspunde cealaltă septuagenară, care pleacă furioasă. 

Și la cozi, și la petreceri

M* ia o pauză. O întrebăm despre informațiile pe care le aflau când erau în Mariupol. „Atâtea informații pe care le primești de la toți, atâta haos că nici nu mai știi ce să crezi”, răspunde ea. 

Dezinformarea este confuzantă pentru cei din zonele afectate, reiese și din povestea ei. E un truism, dar de fiecare dată se confirmă. Atacatorii, rușii, duc adevărate campanii prin care le explică locuitorilor, în special celor nehotărâți ori pro-ruși, că, de fapt, ucrainenii sunt cei care bombardează, iar ei îi ajută, îi servesc cu conserve și vor să mențină pacea și să-i protejeze de „naziști”.

Ajunsă aici, la Cracovia, M* parcă-parcă i-ar crede și pe ruși. Nu știe nici acum ce să zică, după ce a fost expusă vorbelor ambelor armate. 

Însă consecințele finale sunt cele lămuritoare, spune, simplu, femeia de 73 de ani: „Noi toți, ucraineni și ruși, ne înțelegeam așa de bine înainte. Nu aveam nicio problemă. Stăteam unii lângă alții și la cozi, și la petrecere. Acum stăm doar la cozi”.

În fața femeii de la Marea Azov se vede arena Tauron, sala multifuncțională cu 22.000 de locuri de la marginea Cracoviei, unde oamenii care rămân în Polonia se înregistrează și primesc un număr unic. Numărul le dă dreptul, printre altele, ca și în România, la asistență medicală. 

Corespondență din Cracovia. Mărturia bunicii rusoaice scăpate din Mariupol: „După săptămâni de asediu, un proiectil GRAD mi-a căzut în fântână. Mi-am luat nepoata și am plecat”
Refugiații din Polonia stau la coadă în fața arenei Tauron pentru a se înregistra să primească dreptul la asistență medicală
Corespondență din Cracovia. Mărturia bunicii rusoaice scăpate din Mariupol: „După săptămâni de asediu, un proiectil GRAD mi-a căzut în fântână. Mi-am luat nepoata și am plecat”
Arena Tauron, sala multifuncțională cu 22.000 de locuri de la marginea Cracoviei – foto Shutterstock

Tauron arată ca și cum, pe pământul cu oameni care miros și acum a fum, au poposit două OZN-uri lipite. Cel mare a puit unul mic, care nu vrea să se desprindă de mama lui. Sau de bunica lui.   

Corespondență din Cracovia. Mărturia bunicii rusoaice scăpate din Mariupol: „După săptămâni de asediu, un proiectil GRAD mi-a căzut în fântână. Mi-am luat nepoata și am plecat”
Arena Tauron, sala de la marginea Cracoviei

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

***

Libertatea nu relatează pentru state, Guverne sau coaliții militare, ci pentru societate. De aceea, obiectivul nostru e să aducem fapte și perspective din direcții diverse. Ne adresăm oamenilor obișnuiți, care sunt victimele lipsei de informare peste tot în lume, mai ales când apar conflicte sau războaie. Cu o veche expresie a presei: noi scriem nu pentru cei care trimit copiii altor oameni pe front, ci scriem pentru cei ai căror copii sunt trimiși pe front. Puteți citi corespondențele de la Kiev și de la Moscova aici.

Corespondențele din Ucraina:

Corespondențele din Rusia:

Corespondență din Cracovia:

Corespondență din Polonia. „Câți ucraineni mai trebuie să moară pentru ca SUA și UE să introducă sancțiuni dure contra Rusiei?”, titrează ziarul bisericii catolice

Corespondență din Slovacia:

Corespondență din Slovacia: „Agresiunea lui Putin în Ucraina ne amintește că și naționaliștii maghiari vor vechile granițe ale Ungariei”

***

Jurnaliști cu mare experiență, trimișii speciali ai Libertatea la Moscova, în Kiev, în estul Ucrainei, în Polonia și Slovacia, încearcă în corespondențele lor să aducă publicului românesc dimensiunea mai cuprinzătoare a ceea ce se întâmplă în această perioadă de mari tulburări și temeri. Pentru că războiul a revenit după zeci de ani în Europa, pe fondul populismului și redeșteptării naționalismului, definit ca suspiciune, înfruntare și chiar ură față de celălalt.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Răspunsul dat de ucraineni când au fost întrebați dacă ar accepta ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea
Știrileprotv.ro
Răspunsul dat de ucraineni când au fost întrebați dacă ar accepta ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea
CUTREMURĂTOR! Tocmai s-a aflat ce s-a întâmplat în ultimele minute de viață ale lui Silviu Prigoană: "Nu avea..." Detaliul ZGUDUITOR care a mai ieșit la iveală. Și familia lui e în stare de ȘOC
Viva.ro
CUTREMURĂTOR! Tocmai s-a aflat ce s-a întâmplat în ultimele minute de viață ale lui Silviu Prigoană: "Nu avea..." Detaliul ZGUDUITOR care a mai ieșit la iveală. Și familia lui e în stare de ȘOC
Sfâșietor ce s-a aflat despre moartea lui Silviu Prigoană! E știrea care a bulversat România
Libertateapentrufemei.ro
Sfâșietor ce s-a aflat despre moartea lui Silviu Prigoană! E știrea care a bulversat România
Ce i-a apărut Adrianei Bahmuțeanu în vis înainte de moartea lui Silviu Prigoană: “Nu l-am visat în toți ăștia 10 ani”
FANATIK.RO
Ce i-a apărut Adrianei Bahmuțeanu în vis înainte de moartea lui Silviu Prigoană: “Nu l-am visat în toți ăștia 10 ani”
Noi dezvăluiri într-un dosar ISTORIC! De ce n-a jucat Nicolae Dobrin în Mexic? Mărturie în premieră obținută de GSP: „Certuri cu cei de la Dinamo, i-a cam lăsat fără bani la poker!”
GSP.RO
Noi dezvăluiri într-un dosar ISTORIC! De ce n-a jucat Nicolae Dobrin în Mexic? Mărturie în premieră obținută de GSP: „Certuri cu cei de la Dinamo, i-a cam lăsat fără bani la poker!”
SEMNIFICAȚIA ascunsă a bijuteriilor și accesoriilor purtate de Kate Middleton la Ziua Comemorării. Gestul emoționant făcut de Prințesă
Elle.ro
SEMNIFICAȚIA ascunsă a bijuteriilor și accesoriilor purtate de Kate Middleton la Ziua Comemorării. Gestul emoționant făcut de Prințesă
Așa arăta, înainte de operațiile estetice, o vedetă pe care azi o vezi aproape zilnic la TV. Îți dai seama cine e în poze? FOTO
Unica.ro
Așa arăta, înainte de operațiile estetice, o vedetă pe care azi o vezi aproape zilnic la TV. Îți dai seama cine e în poze? FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi ninsori. Ceaţă densă pe mai multe drumuri din ţară
Observatornews.ro
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi ninsori. Ceaţă densă pe mai multe drumuri din ţară
Horoscop 13 noiembrie 2024. Racii sunt convinși că trebuie să exprime deschis tot ce au strâns în interior, mai ales față de superiori
HOROSCOP
Horoscop 13 noiembrie 2024. Racii sunt convinși că trebuie să exprime deschis tot ce au strâns în interior, mai ales față de superiori

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI