• O echipă a ziarului transmite din Tbilisi, unde durerea și furia cetățenilor față de războiul din Ucraina sunt palpabile.

„Slavă Ucrainei!” se aude de la distanță pe bulevardul Shota Rustaveli din centrul capitalei Georgiei, la câțiva metri de Piața Libertății, unde au avut loc, în săptămânile trecute, unele dintre cele mai mari proteste din Europa împotriva războiului din Ucraina. La apus, câteva sute de oameni protestează pașnic în fața Parlamentului, o clădire din cărămidă brună, cu arcade și coloane înalte, pe care flutură steagul alb-roșu georgian.

Oamenii au venit pregătiți cu pancarte pe care stau scrise mesaje ca „Toți suntem Ucraina”, cu baloane albastre și galbene, cu stegulețe pe care e desenat porumbelul păcii și cu flori în mâini. Nu e o demonstrație gălăgioasă. Oamenii ascultă liniștiți ce se vorbește pe scena amenajată și aplaudă sau răspund cu deja tradiționalele „Slava Ukraini!” și „Nu războiului!”.

Manifestația este organizată de Confederația Sindicatelor din Georgia, care militează pentru integrarea Georgiei în Uniunea Europeană și este solidară cu Ucraina. Pe ecranul din spatele scenei se derulează filmări cu războiul din Ucraina, dar și cu cel ruso-georgian din 2008. 

Pe bulevardul Shota Rustaveli din centrul capitalei Georgiei, oamenii protestează pașnic împotriva războiului din Ucraina

„Nu trebuie să ne temem de Rusia!”

Primul care a vorbit pe scena amenajată în fața Parlamentului a fost Irakli Petriașvili, liderul sindicaliștilor georgieni. Acesta nu a acuzat doar agresiunea rusă în Ucraina, ci a amintit și de situația altor foste republici sovietice din Asia Centrală.

„Nu trebuie să ne temem de Rusia! Rusia a reușit să destabilizeze și să sperie Asia Centrală, însă noi nu îi vom permite să facă același lucru și în Georgia. Împreună vom reuși!”, a spus liderul sindical și mulțimea a izbucnit în ropote de aplauze. 

Irakli Petriașvili, liderul sindicaliștilor georgieni

Steagurile Georgiei, Ucrainei și Uniunii Europene sunt acoperite de un fum albastru-galben, iar la vorbitor este invitată o profesoară. Femeia de aproximativ 40 de ani rostește fiecare cuvânt tare și apăsat.

Tragedia Ucrainei este și tragedia noastră, a tuturor. Ucrainenii ne demonstrează cât de curajoși sunt. Și noi trebuie să ne protejăm țara și să nu uităm că integrarea europeană ne va ajuta să ne păstrăm drepturile cetățenești.

Profesoară din Tbilisi:

O profesoară din Tbilisi a fost invitată să le vorbească manifestanților

Ce crede un medic care a văzut războiul

În timp ce patru bărbați întind un steag uriaș al Ucrainei, peste care stă scris: „Stop Russia”, pe scenă vorbește un medic cu părul cărunt. Își încheie discursul cu un poem ucrainean, iar în rândul protestatarilor se așterne liniștea pentru câteva momente.

Medicul spune că prietenia cu Ucraina este importantă

Medicul Joni Janașia, 58 de ani, președintele sindicatului munictorilor din sănătate, se opune războiului pentru că l-a trăit și el, în anii 90, în timpul conflictului din Abhazia. A văzut multe lucruri îngrozitoare, imaginea războiului încă îl tulbură și spune că nu înțelege cum a fost posibil ca istoria să se repete.

„Ca medic, am văzut multe lucruri îngrozitoare în viața mea, de aceea sunt aici. Nu sunt membru de partid, singurul partid care mă interesează este cel al prieteniei dintre Georgia și Ucraina. Sprijinul arătat ucrainenilor este foarte important. Toată lumea trebuie să vadă și să știe că Ucraina nu e singură în acest război”, spune bărbatul. 

Nu există altă variantă: Ucraina trebuie să câștige! Și când va câștiga, o va face pentru pace, pentru pacea întregii lumi. Sângele a fost vărsat pentru noi toți. Sper ca lumea să înțeleagă acest lucru!

Joni Janașia, medic din Tbilisi:

Acesta spune că există o tradiție pe care familiile georgiene o respectă cu sfințenie: atunci când se strâng în jurul mesei închină un pahar pentru pace, ceremonie prin care se compensează nesiguranța acestui teritoriu mereu provocat de istorie. Acum, ritualul este specific: georgienii închină pentru pace în Ucraina.

Adolescent cu origini ucrainene: „Dacă rămânem uniți, totul va fi bine”

Însoțit de o gașcă de șase prieteni, Alex a venit dintr-un oraș aflat la 40 de kilometri de Tbilisi special pentru a participa la miting. Are 18 ani, e elev în clasa a XI-a și plănuiește să studieze relațiile internaționale la facultate.

„Sunt jumătate ucrainean, jumătate gruzin. Tata e din Ucraina. Sunt foarte mândru de originile mele. Am rude care au scăpat în urmă cu o săptămână din Jîtomîr, Ucraina, acum sunt aici și sunt în siguranță. E foarte dureros pentru mine să văd ce se întâmplă în Ucraina. Dar cred că totul va fi bine dacă rămânem uniți, noi, ucrainenii și georgienii”, spune tânărul.

Alex e pe jumătate ucrainean

„Să nu mai omoare oameni nevinovați”

Majoritatea celor prezenți sunt însă asociați sindicatelor din diverse domenii – de la energie la agricultură și sănătate. Bada, în vârstă de 45 de ani, este un fost lider sindicalist. A venit la protest însoțit de mai multe persoane.

„Foști miniștri georgieni luptă acum în Ucraina. Suntem aici pentru ei și pentru toți ucrainenii care își apără țara. Vrem ca Rusia să oprească acest masacru, să nu mai omoare oameni nevinovați”, spune bărbatul. 

În timpul protestului, sunt amintiți și cei patru soldați voluntari din Georgia care au fost uciși în Ucraina. Fotografiile lor, împreună cu cea a unei jurnaliste care a căzut victimă războiului, sunt expuse în stânga scenei. 

Portretele voluntarilor georgieni uciși în Ucraina

„E și războiul nostru”

Amiran, 45 de ani, e revoltat de ce se întâmplă în Ucraina și cu greu își stăpânește furia: „Putin este un criminal! Nu știu ce e în mintea lui, nu știu cum poate să-și imagineze că e normal să facă așa ceva. Nu are niciun drept! Suntem în secolul XXI! Ne-au făcut și nouă asta, acum fac Ucrainei. Probabil va urma Polonia, Lituania, Letonia. Cred că nu se va opri.”

Mulți oameni din Georgia luptă în Ucraina. Știți de ce? Pentru că e și războiul nostru. Ucraina luptă acum nu doar pentru ea, ci pentru întreaga lume.

Amiran, locuitor din Tbilisi:

Când îl întrebăm de clasa politică din Georgia, sindicalistul râde și face un gest de lehamite: „Premierul nostru nu este un profesionist. Georgia ar trebui să impună sancțiuni și să susțină fără echivoc Ucraina”. 

Amiran e nemulțumit de premierul georgian Irakli Garibașvili

Premierul și partidul de guvernământ, criticați dur

În urmă cu o lună, premierul Irakli Garibașvili a stârnit un val de indignare în societatea georgiană, care a dus la proteste masive în care i s-a cerut demisia. Liderul partidului de guvernământ Visul Georgian a declarat, pe 25 februarie, că Georgia nu se va alătura țărilor care impun sancțiuni economice Rusiei, motivând că acestea ar fi ineficiente și sunt împotriva interesului național al Georgiei. 

Ca urmare a declarațiilor lui Garibașvili, Ucraina și-a retras ambasadorul de la Tbilisi.

Protestele masive ale societății civile au cerut nu numai demisia premierului, ci și ca Georgia să semneze actul de aderare la UE. La presiunea populară, Garibașvili a semnat aderarea la Uniunea Europeană pe 3 martie, iar pe 24 martie premierul a revenit cu o declarație publică prin care condamna agresiunea Rusiei.

Protestatarii cer demisia guvernului

„Omenirea e martoră la acțiuni tragice și grave, orchestrate de Federația Rusă în Ucraina. Războiul a zdruncinat nu doar securitatea, stabilitatea și pacea regionale, ci și pe cele globale. Pentru națiunea noastră, care a trăit propria invazie rusă în 2008 și 20% din teritoriul nostru suveran rămâne ocupat, să fie clar, nu există o alternativă la pace”, a spus Garibașvili.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News