La orele dimineții, în ciuda vremii blânde de final de februarie, cartierul chinezesc din Milano e departe de zarva unei zile obișnuite. Din cele de “dinainte de coronavirus”.
Sunt destule magazine închise deja, sunt și proprietari care spun că vor închide în curând. Alți comercianți insistă pentru normalitate, și asta în ciuda suspiciunilor unor italieni că ei, chinezii din Milano, ar putea avea legătură cu coronavirusul.
Din fericire, sunt cazuri izolate, pe care milanezii le contracarează cum pot. De aceea au și organizat “Seara bețigașelor”, în care italienii au fost invitați să mănânce la restaurantele din cartier, iar jumătate din încasări au fost destinate orfanilor coronavirusului din China.
Cea mai mare comunitate de chinezi din Italia, punct de atracție pentru turiști
Chinatown din Milano e cel mai vechi și cel mai mare district locuit de chinezi din Italia. Cartierul e practic un mic oraș în oraș, în care trăiesc, după ultimele statistici, peste 21.000 de asiatici.
Chinezii s-au așezat aici începând cu anul 1920, venind de pe lângă Shanghai, din provincia Zhejiang și au fost mai întâi angajați în fabricile aflate atunci în plină dezvoltare, în industria textilă și pielărie.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și-au schimbat profilul, transformând zona în care locuiau într-una cu nenumărate prăvălii, în care vindeau de toate pentru soldați, prevestind cumva caracteristicile cartierului, care au devenit clare odată cu anii 80: o zonă comercială a orașului Milano.
Acum, cartierul are peste 150 de magazine și restaurante și este un punct de atracție pentru milioane de turiști care ajung la Milano.
Suspiciuni în Chinatown
“Nu suntem panicați, doar atenți”, spune o doamnă care își plimbă câinele prin Chinatown din Italia, cartier care în mod normal mustește de clienți. Acum sunt deschise doar o mică parte dintre ele, iar mesajul oficial al comunității este că țin magazinele închise „din solidaritate”.
Un domn care se plimbă prin cartierul altădată foarte gălăgios nu vede cu ochi buni această „solidaritate”. „Poate știu mai mult decât știm noi și de asta au închis. Poate au ei alte informații. Pe mine mă îngrijorează”, spune bărbatul, care însă își face nestingherit plimbarea prin zonă.
În jur de 300.000 de chinezi sunt în toată Italia, iar aproape 70% în nord, adică în zonele afectate. Un alt virus mai perfid care se răspândește este cel al discriminării. „Plecați de aici cu mâncarea voastră proastă”, sunt italieni care spun. „Dar când vin cu banii lor, nu vă mai deranjează”, vine replica unei românce care lucrează de zece ani în Milano, în industria modei.
Între teamă și normalitate
Un măcelar îmbrăcat într-un alb imaculat din cap până în picioare preferă să vorbească de cât de bine s-a simțit el în Delta Dunării, când a făcut o excursie acum 50 de ani, decât să amintească de nebunia cu virusul. „Noi suntem pentru normalitate. Ținem măcelăria deschisă pentru a transmite acest mesaj. Dacă ăsta e mesajul pe care vreți să-l transmiteți, vorbim cu dumneavoastră, altfel, nu”, încearcă să fie politicos bărbatul.
Ricardo, un chinez care trăiește în Milano de 20 de ani, e totuși îngrijorat. Astăzi mai servește cafea clienților din barul său, dar de mâine va închide și el, promite bărbatul.
Febra shoppingului, boala transmisibilă de la Milano
Închis-deschis, ăsta e războiul din Milano. Autoritățile le-au cerut tuturor să închidă magazinele și restaurantele după ora 18.00. Turiștii dau târcoale Domului, și el închis. Pentru fiecare zi în care Domul din Milano stă închis, se pierd peste 60.000 de euro. Trei femei se pozează de la distanță cu monumentul-emblemă. “Noi ne-am luat astăzi bilete online la Dom pentru mâine. Deci, mâine sperăm să-l deschisă. Abia am venit din Belgia. În avion erau doar 30 de oameni. Au anulat toți de frică. Nouă nu ne e frică. Nu avem nici febră”, glumește una dintre belgience. Dar sunt sigure că se vor îmbolnăvi de febra shoppingului, spun ele.
Sunt 11 localități în carantină, la doar 20 de minute distanță cu mașina de Milano. Sunt oameni care stau în casă de zile bune, școlile sunt închise. Milano este un oraș aerisit acum.