UPDATE Reporterul Libertatea, Andreea Archip, a declarat la Adriana Nedelea LA FIX că aproape 80%-90% din magazinele din cartierul chinezesc din Milano sunt închise, însă autorităţile le-au promis compensaţii financiare. „Toată comunitatea asiatică a suferit şi de pe urma discriminarii, dar italienii s-au solidarizat cu ei”, a punctat Andreea Archip.
Cel mai vizitat obiectiv turistic din Milano, Domul, a fost închis de ieri. Acesta este vizitat de peste două milioane de turişti pe an, iar pierderile financiare sunt destul de mari, transmite reporterul Libertatea.
Andreea Archip spune că dacă te uiţi la televiziuniel italiene pare că ne apropiem de un sfârşit al lumii, iar politicienii încearcă să profite de situaţie, însă dacă mergi pe stradă Milano pare un oraş normal, dar mai gol. Nu am văzut pe nimeni panicat.
Autorităţile au controlat un pic informaţiile online. Astfel, pe prima pagină a căutărilor despre coronavirus primele rezultate sunt paginile Ministerului Sănătăţii. De altfel, italienii respectă regulile transmise de autorităţi, a mai spus Andreea Archip.
”În avion am fost anunțați că vom fi supuși unui control” a relatat Andreea, care a aterizat în această după amiază la Bergamo.
Tuturor pasagerilor li s-a luat temperatura în zona de așteptare a aeroportului Bergamo. ”Oamenii nu sunt panicați, totul se desfășoară calm. Sunt multe persoane care nu poartă nici măști de protecție. Orașul, însă, nu pare la fel de viu ca de obicei, iar multe obiective turistice, printre care și celebrul Dom din Milano, sunt închise”
Autoritățile italiene transmit informări despre situația cazurilor din fiecare zona, din două în două ore, iar medicii de familie le trimit sms pacienților cu simptomele la care să fie atenți, dar îi roagă și să îi țină la curent cu starea lor de sănătate.
Pe străzile din Milano, în special din zona centrală, sunt turiști, de asemenea, în cafenele, și în restaurante sunt destui oameni.
Jurnaliștii care au relatat despre primele îmbolnăviri lucrează de acasă!
Personalul din hoteluri spune însă că asistăm la o scădere cu 30-40 la sută a numărului uzual de turiști pentru această perioadă, iar unele firme – care și-au permis asta prin natura muncii lor – și-au trimis toți angajații acasă în acestă perioadă.
De acasă lucrează, în perioada următoare, și jurnaliștii care au relatat de la fața locului despre primele cazuri de coronavirus, înainte de instaurarea carantinei.
Supărați pe autorități
Italienii însă sunt destul de supărați pe autorități, pe care le acuză că nu au luat suficiente măsuri de protecție. Unul dintre aspectele reclamate de aceștia este că nu au avut grijă să refacă stocurile de măști de protecție din farmacii, astfel că nicăieri nu se mai găsesc astfel de obiecte atât de necesare.
Și-n Milano, oamenii au două mari feluri de reacții în fața epidemiei: unii sunt panicați, și-au făcut provizii și preferă să nu iasă din casă, iar alții care se comportă firesc și nu se abat deloc de la programul lor obișnuit, chiar dacă asta presupune contactul cu locuri aglomerate.