În jurul orei 10:55, în Pokhara, al treilea oraș ca dimensiune din Nepal, un avion domestic ce avea la bord 72 de oameni s-a prăbușit în malul unui râu din apropierea orașului. La bordul aeronavei erau 68 de pasageri, dintre care 15 străini provenind din India, Coreea de Sud, Rusia, Franța, Argentina, Australia și Irlanda.
Ancheta pentru a înțelege motivul prăbușirii continuă, iar guvernul nepalez a organizat o sesiune extraordinară astăzi pentru a alcătui o comisie de investigație a tragediei. Premierul Pushpa Kamal Dahal, la fel ca și oficiali politici nepalezi, și-au oferit condoleanțele și au marcat ziua de luni, 16 ianuarie, ca zi de doliu național.
Pe aeroportul din Pokhara nu se vor mai opera zboruri pentru următoarele 24 de ore.
Prăbușirea avionului, în timpul unei sărbători naționale
Prăbușirea a avut loc în timpul sărbătorii naționale Maghe Sankranti care marchează finalul solstițiului de iarnă și începutul unei perioade de bun augur pentru agricultură, a primăverii. Este recunoscut ca un „festival solar”. Astfel că, în capitala Kathmandu, la 200 de kilometri de orașul în care avionul s-a prăbușit, nepalezii sărbătoreau la cafenele, restaurante sau prin pelerinaje spre unul dintre multele temple hinduse.
La puțin timp după incident, oamenii au început să vorbească despre tragedie, să urmărească incidentul pe telefoane sau pe televizoarele din localuri.
Colaboratorul Libertatea a vorbit cu Hari, un locuitor din Kathmandu: „A fost o zi foarte aglomerată, eram la unul dintre temple, când am aflat vestea, iar totul în jur parcă a înghețat. Cu toții vorbeau despre eveniment, apoi însă pelerinajul a continuat parcă fără a se fi întâmplat nimic”.
În zona aeroportului din Kathmandu, a intervenit un sentiment de panică generală, iar pasagerii în număr mare se gândesc dacă să mai plece sau nu. De sărbătoarea Maghe Sankranti, călători din toate colțurile țării au venit în capitală pentru pelerinaje la templele hinduse.
Locuitor din Pokhara: „Nu este prima dată când ne confruntăm cu asta”
Libertatea a vorbit la telefon și cu Puneet, locuitor din Pokhara, care stă aproape de locul accidentului:
Am auzit explozia, eram acasă cu familia și imediat am ieșit afară să văd ce s-a întâmplat. Nu este prima dată pentru noi, nepalezii, când ne confruntăm cu un accident aviatic, dar este cu siguranță cel mai grav din ultimii ani.
Locuitor din Pokhara, Nepal:
Puneet a mai spus că „zgomotul din jurul sărbătorii Maghe Sankranti din Pokhara a fost acum înlocuit cu spaima persoanelor care se duc acasă să stea cu familiile lor sau oferă o mână de ajutor celor care au pierdut pe cineva în urma incidentului”.
Nepalezii cu care a vorbit ziarul se plâng de aeronavele vechi din aviația țării, dar și de piloții mai puțin experimentați. De-a lungul anilor, anchetele au arătat că multe dintre accidentle aviatice din Nepal s-au dovedit a fi din vina piloților.
Cel mai grav accident din ultimii 30 de ani
Accidentul aviatic din Pokhara este cel mai grav din ultimii 30 de ani din Nepal, conform Reuters, totuși industria aeriană nepaleză a fost dominată de incidente tragice. Din 2010 până în prezent au avut loc 11 accidente majore de aviație.
Aproape 350 de oameni au murit din anul 2000 în accidente de avion sau elicopter în Nepal – unde se află opt dintre cei mai înalți 14 munți din lume, inclusiv Everest – iar schimbările bruște ale vremii pot crea condiții meteorologice periculoase, mai informează Reuters.
UE a pus industria aeriană nepaleză pe lista neagră
În 2022, un avion de zbor domestic din Pokhara cu 22 de călători s-a prăbușit și a fost identificat la mai bine de 24 de ore de la incident. În 2018, zborul US-Bangla din Dhaka s-a prăbușit în timpul aterizării pe aeroportul din Kathmandu, iar în urma incidentului 51 de oameni au murit. Publicația The Indian Times face o cronologie a accidentelor aviatice din Nepal.
Presa nepaleză a scris în repetate rânduri despre pregătirea insuficientă pe care piloții, dar și personalul de zbor o primesc.
Din 2013, Uniunea Europeană a pus industria aeriană nepaleză pe lista neagră din cauza siguranței zborurilor. Astfel, niciun zbor direct înspre sau dinspre Nepal în spațiul aerian european nu este posibil.
Industria aeriană din Nepal a cunoscut o expansiune în ultimii ani, transportând mărfuri și oameni între zone greu accesibile, precum și călători și alpiniști străini. Dar a fost afectată din cauza pregătirii și întreținerii insuficiente, notează și The Guardian.
Nepal are, de asemenea, unele dintre cele mai izolate și mai complicate piste din lume, flancate de vârfuri acoperite de zăpadă, cu abordări care reprezintă o provocare chiar și pentru cei mai experimentați piloți.
Până în momentul actual, doar 68 de trupuri au fost recuperate, iar 4 încă nu sunt de găsit. În urma accidentului, aeronava a explodat, iar trupurile celor care au fost găsiți sunt carbonizate și greu de identificat, conform Autorității Civile pentru Aviație din Nepal.