În momentul izbucnirii pandemiei, polonezii au desființat unul dintre marile centre comerciale din oraș, Krakow Plaza.
Aflat undeva la periferia orașului, aproape de sala de sport și evenimente Tauron, acesta fusese inaugurat în 2001 și avea peste 100 de magazine, un cinematograf uriaș și clasicele restaurante, plus magazinul cu „de toate” de la parter. Pierduse bătălia comerțului, era vechi, pandemia i-a accentuat căderea. Dar a cîștigat lupta logistică. Pentru că acum, cu puțină igrasie pe peretele exterior, cel acoperit altădată de reclame, Krakow Plaza a devenit centru de refugiați.
Cum ajung, însă, aceștia la fostul centru comercial? Acesta e ultimul din cei trei pași.
1. GARA
Krakow Glowny sau principala gară din Cracovia – glowny înseamnă principală în poloneză – a fost reconstruită complet în 2014. Are 5 peroane și zece linii și cel mai frecvent trenurile cu refugiați sosesc aici dinspre Lviv.
Se află la 15 minute de mers pe jos de centrul orașului și în zonă a fost realizat recent un grafitti cu chipul președintelui Zelenski, la doar 500 de metri și în direcția consulatului ucrainean.
La fel ca la București, refugiații ucraineni care ajung în Krakow Glowny sunt întâmpinați de voluntari zeloși, ușor de recunoscut după vestele verde fosforescent – aceeași uniformă pe care o poartă și cei din Gara de Nord.
Sunt ajutați cu bagajele, li se oferă chiar o sală de așteptare cu paturi pliante amenajate unde se pot odihni după un drum lung, primesc și ceai sau cafea.
2. SALA POLIVALENTĂ, UNDE PRIMESC ID UNIC
Cei care vor să rămână la Cracovia – și aceștia nu sunt deloc puțini – sunt îndrumați spre Tauron Arena, de unde își iau un ID unic, polonez, care îi ajută în mai multe situații, cum ar fi în cazul asistenței medicale.
La fel ca la gară, și la Tauron Arena sunt amenajate standuri cu băuturi și hrană gratis pentru cozile la care așteaptă, într-o zi de vineri când noi ajungem acolo, sute de persoane din toate colțurile Ucrainei.
3. MALLUL
După ce obțin permisul de ședere, refugiații ucraineni au nevoie de un loc unde să doarmă și, eventual, de îmbrăcăminte, pentru că nu puțini sunt cei care au venit cu un bagaj cât mai redus.
Pentru cei care nu au avut, așadar, loc în valiză a fost amenajat un întreg mall, care, după spusele voluntarei Helena, cea care ne-a întâmpinat, fusese oricum închis în preajma pandemiei.
Mallul se află chiar peste parcarea unui hotel de lux, iar voluntara ne întâmpină ușor sceptică. Se luminează la față doar când vede legitimația pe care scrie „gazeta”, cuvânt similar cu termenul pentru ziar din limba poloneză.
Aici, polonezii vin să doneze haine și încălțăminte pentru refugiații ucraineni și tot aici se poate dormi și mânca o masă de prânz donată de una dintre numeroasele organizații care participă la tot acest efort.
„Centrul e deschis de la 10 la 16 în fiecare zi. Suntem circa 70 de voluntari care se ocupă de partea de haine și alții care sunt dincolo, unde se cazează lumea”, spune ea.
Ideea e ca oamenii să se simtă aici ca într-un magazin normal.
Helena, voluntară:
Haine gratis în vechiul Carrefour
Ne conduce, apoi, printre oameni către ceea ce seamănă cu un magazin – dacă nu ar fi toate produsele gratuite. Astfel, la raioane, se găsesc toate cele necesare pentru refugiații care – atenție – au permisul obținut de la Tauron.
În ziua în care noi ajungem la mall, o femeie tocmai ce studiază îndeaproape o căciulă mare, îmblănită, în vreme ce un tânăr alege șosete colorate pentru copii. Deși sunt și copii în zonă, două cutii mari de jucării stau neatinse, iar furnicarul de oameni se deplasează de la un stand la altul
La unul dintre standuri se găsesc chiar pantaloni pentru femei însărcinate – mărimea XL, avertizează etichetele scrise de mână de către voluntari – iar jucăriile din cutii sunt limitate la una singură pentru fiecare persoană.
„Aici e fostul Carrefour, de exemplu”, spune Helena.
O treime haine, o treime dormitoare, holul central, blocat
Există inclusiv cabine de probe în care oamenii pot intra să probeze hainele, dar și un loc de joacă pentru copii, unde cei mici sunt supravegheați de celebrele de pe-acum veste fosforescente.
Astfel, în vreme ce un copil încearcă să pornească un aragaz miniatural, mama lui discută cu o voluntară și întreabă de unde poate să ia o pereche de papuci de casă. Locul îi este indicat imediat.
În vreme ce Helena ne povestește că au beneficiat de sprijinul câtorva mari companii, inclusiv Ikea, pentru a amenaja întregul spațiu, un bărbat se plimbă indecis printre standuri, cu o pungă mare și goală în mână.
La standul de pantofi se aglomerează din ce în ce mai mult, iar noi ieșim afară, trecând pe lângă cealaltă coadă – la care ucrainenii arată hainele luate pentru a fi inventariate de voluntari.
Dincolo, holul central este blocat, iar cealaltă parte a mallului este destinată somnului. Sălile de mese sunt afară, acolo unde, pe vremuri, erau aranjate coșurile de cumpărături.
Fiindcă la Cracovia orice resursă este folosită pentru integrare.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10