Tinerii din Kiev erau percepuți total diferiți de tinerii din Rusia, până acum o lună. Asta pentru că Vladimir Putin și-a dat seama că o revoluție portocalie a noii generații, ca la georgieni sau ucraineni, poate fi preîntâmpinată doar dacă își construiește noua lui generație. Asta se numește „curba de învățare a lui Putin” sau „Școala dictatorilor”, după numele dat „manufacturării tinerilor” de ziaristul american William J. Dobson, de la Slate.
În acest spirit, Putin și-a făcut organizații de sute de mii de oameni de tineri furioși, gata să participe la contramanifestații. Aceștia l-au ajutat ani în șir. Prima ruptură, neașteptată și aparent trivială, s-a produs acum mai bine de un deceniu, atunci când Kremlinul a vrut să interzică un post de desene animate, din cauza unui episod din seria „South Park”, care a fost considerat pornografic și defăimător. Tinerii au umplut străzile din Moscova contra cenzurii. Guvernul s-a retras. De atunci s-a așternut, din nou, liniștea.
„Dar au fost cele mai creative proteste împotriva lui Putin și anunțau ceva”, a mărturisit un activist din Rusia pentru Dobson.
A doua ruptură, din nou neașteptată, însă mult mai severă, se petrece acum, în timpul războiului pornit de Kremlin. Tinerii din Moscova au protestat. E prima oară când, în același timp, noua generație din Kiev și o parte a ei din orașele ruse fac același lucru: se opun lui Putin.
Nu ne mirăm când intrăm în Kiev controlați la filtre de tineri, direcționați de tineri și primim de-ale gurii de la tineri.
Pe drumul întins, aproape liber, vântul răsucește poza unui mort de la Maidan, un portret care îi mobilizează pe cei vii.
Ni se indică: treceți pe a treia bandă
Orașul e precaut, dar unele băcănii s-au deschis și metroul circulă, mai rar decât în mod obișnuit.
Autoritățile au anunțat locuitorii să nu iasă din casă ori adăpost fără vreo strictă necesitate, chiar pe parcursul zilei. E lockdown complet.
Ajungem pe drumul expres ce vine din Sud, dinspre Vinniția și Bila Țerkva. Înaintăm pe a treia bandă, dar ni se face imediat semn să trecem – ca toate celelalte mașini – pe celelalte două benzi.
„Una se păstrează pentru urgențe și mașini speciale”, ne explică un tânăr voluntar al brigăzii civile care apără orașul în acest zile.
Nu departe de aici, acum câteva zile, la Vasilkiv, s-au dus bătălii dure pentru ca rușii să pună mâna pe un aerodrom extrem de important pentru zona sudică a Kievului. Nu au reușit. Orașul bisericilor a fost însă puternic zdruncinat.
Încă e liniște, dar Harkovul anunță ce urmează
De la inelul exterior și până în centrul Kievului sunt cam 11 kilometri. Orașul e deformat ca o gogoașă înspre vest. Acolo, de pe malul drept al Niprului se ajunge ca distanța de la intrarea în oraș și până pe Maidan ori bulevardul Hreșciatik să ajungă și la 20 de kilometri. Asta reprezintă cam dublul distanțelor din București. Și e motivul pentru care, deși și luni ziua se derulează atacuri în preajmă, ele nu se fac simțite peste tot.
Pe râul Irpin rușii montează poduri din pontoane. În „orașul mare”, e încă liniște azi.
Dar oamenii se uită pe telefoane și știu că bombardamentele nesfârșite din miezul zilei de luni de la Harkov, al doilea oraș al țării, anunță ce s-ar putea întâmpla și la Kiev. La Harkov explodează rachete în cartiere, cu o densitate neîntâlnită până acum.
În casa voluntarilor TRO
E după-amiază aici, în Kiev, circulația este rară și are ceva pregnant, ca un tipar. Te gândești ce te frapează. Și, într-un târziu, înțelegi: mașinile care merg înspre ieșirile Capitalei au mulți pasageri, femei, copii, bărbați. În cele care merg spre centru sunt aproape exclusiv bărbați singuri.
Bărbații își duc familiile la puncte de control și, de acolo, rude sau cunoscuți le duc spre granițe. Ei se întorc ca să lupte.
Ajungem la un alt filtru de control. Un tânăr înarmat bagă capul pe geam, ne verifică documentele, și de sub mască, se aude în cel mai slav accent posibil: „Welcome to Ukraine”. Un alt tânăr voluntar, Pavel, 28 de ani ne întreabă: „Are you from Bucharest? Oh I was there for the game Ukraine Austria game last year. Nice city!”. Fotbalul nu are nevoie de traducere.
Ajungem la un centru al TRO, o casă plină de voluntari pe care îi regăsim după ce, înainte ca războiul să înceapă, am petrecut o zi la antrenamentele lor de pregătire militară.
Andrii are 33 de ani și e unul dintre cei mai maturi de aici. „Am cetățenie suedeză, dar sunt ucrainean și nu există loc mai bun unde să fiu acum”. Soarele cade pe după blocurile marelui oraș. Încă e senin. La noapte se anunță ninsoare. Și alte lucruri.
***
Libertatea nu relatează pentru state, Guverne sau coaliții militare, ci pentru societate. De aceea, obiectivul nostru e să aducem fapte și perspective din direcții diverse. Ne adresăm oamenilor obișnuiți, care sunt victimele lipsei de informare peste tot în lume, mai ales când apar conflicte sau războaie. Cu o veche expresie a presei: noi scriem nu pentru cei care trimit copiii altor oameni pe front, ci scriem pentru cei ai căror copii sunt trimiși pe front. Puteți citi corespondențele de la Kiev și de la Moscova aici.
Corespondențele din Ucraina:
- Cum au petrecut ucrainenii „Ziua Invaziei” care n-a mai venit. „Eu țin pașaportul la mine, în cazul în care nu apuc să mă duc acasă”
- Armata de weekend a Ucrainei, cine este și cum arată: IT-iști, arhitecți și casnice din Kiev se antrenează să se lupte cu Putin
- Corespondentul Libertatea, din Mariupol, la 15 km de zona ocupată de armata rusă: Ucrainenii fac cozi la bancomate, se pregătesc să plece
- EXCLUSIV. Corespondentul Libertatea, din Mariupol: „Prima explozie a fost la 5.20 noaptea, sirenele sună joi dimineața, oamenii merg la adăpost, pe străzile pustii nu sunt soldați”
- EXCLUSIV. Filmări din centrul orașului Mariupol, portul ucrainean atacat de ruși. „Oamenii își păstrează calmul la cozi uriașe”, transmite trimisul special Libertatea
- Trimisul special al Libertății în estul Ucrainei: ”Aici, la Mariupol, armata rusă nu a cucerit orașul. Sâmbătă dimineața trenurile stau, iar pe peron sunt polițiști ucraineni înarmați”
Corespondențele din Rusia:
- Corespondență din Rusia, de la trimisul special al Libertății. „Moscova e o metropolă, iar Rusia este colonia ei”
- Povestea unei familii de români aruncate, val după val, în Siberia. „Separarea oamenilor e totalitarismul lui Putin!”
- Pe televiziunile din Rusia se vede Putin la deschiderea Olimpiadei, iar știrile cu asistentele medicale în greva foamei sunt difuzate doar pe internet
- Corespondență din Moscova, de pe frontul banilor: orașul unde un apartament de 39 de mp, de calitate normală, costă echivalentul a 71.000 de euro
- Corespondență din orașul interzis, unde a fost creat Kalașnikov și care produce acum rachete. Cum trăiesc cu adevărat muncitorii ruși?
- Începe războiul? Ce cred studenții Universității de Stat din Moscova despre Putin
- Interviu cu un „agent străin” în Rusia
Corespondență din Cracovia:
Corespondență din Slovacia: