Corina Crețu a vorbit despre relația bună și dialogul peramanent al Comisiei Europene cu Guvernul României. ”I-am tramsmis doamnei prim-ministru toată deschiderea Comisiei Europene pentru domeniul pe care îl coordonez. România a făcut progrese anul trecut (..) și s-a ajuns la o rată de absorbție de un miliard de euro, după ce se plecase de la zero. S-au recuperat pași pierduți anterior, dar, chiar și așa, ritmul nu trebuie încetinit, pentru că România are o alocare de 20 de miliarde de euro”, a spus aceasta.

Corina Crețu: România a ajuns la o rată de absorbție de 1 miliard de euro, din alocarea de 20 de miliarde de la Comisia Europeană

Comisarul European a atras atenția că sunt încă zone cu întârzieri, și a punctat ca zonă cu probleme Ministerul  Dezvoltării  Regionale, condus de Paul Stănescu.

”Anul acesta, dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani,. Sunt în continuare zone cu întârzieri care sper că nu vor costa România. La Dezvoltare Regională există riscul de dezangajare de milioane de euro. Iar la Transporturi și la spitalele regionale sunt întârzieri”, a spus ea.

Corina Crețu a menționat ca prioritare proiectele centurii Capitalei și a metroului către Otopeni. În plus, aceasta a mai arătat că este nevoie de acțiune legată de regiunile care și-au pierdut sau riscă să își piardă producția de cărbune.

”Am invitat România să aplice pentru a acționa cu fondurile noastre pentru redresarea uneia dintre zonele cele mai sărace ale țării, Valea Jiului”, a afirmat Crețu, menționând că este vorba despre un proiect pilot, unde România poate să joace un rol important.

Corina Crețu a mai spus că România a beneficiat enorm de pe urma fondurilor europene. ”Este beneficiar net. Mai mult de 60% din investițiile din ultimii ani,  realizate în România, s-au făcut pe fonduri europene, și reprezintă o sursă de investiții,  de creare de locuri de muncă, de susținere a IMM-urilor și de recuperare a decalajelor de dezvoltare”, a spus ea, precizând că este convinsă că România este îndreptățită de a avea un buget cel puțin egal cu cel de acum.

”Este important să arătăm, până la depunerea noului draft de buget pentru perioadqa 2020-2027, că România poate să folosească acești bani europeni, pentru că nu vă ascund, această politică de coeziune se află sub o mare presiune, mai ales după ieșirea marii Britanii din UE”, a arătat Corina Crețu.

Dăncilă: Sunt întârzieri la construcţia celor trei spitale regionale, a liniei de metrou M6 şi a autostrăzii Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că există întârzieri privind construcţia celor trei spitale regionale, a liniei de metrou M6 şi a autostrăzii Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş.

„Din păcate, pentru autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş şi construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord – Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale, Cluj, Iaşi, Craiova -, există întârzieri. În cel mult o lună de zile, voi analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii, astfel încât în perioada imediat următoare soluţiile identificate să le discutăm cu dumneavoastră”, a spus premierul Viorica Dăncilă, după întâlnirea cu comisarului european Corina Creţu, la Palatul Victoria.

Șefa Executivului a menționat că, în cazul proiectelor privind autostrada Sebeş – Turda şi privind reabilitarea de cale ferată Radna – Gurasada – Simeria, lucrările sunt în grafic.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, în 2017, România a avut de îndeplinit 34 de condiţionalităţi şi a reuşit finalizarea acreditării autorităţilor de management. „În prezent, bugetul total pentru apelurile lansate este de 21,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 79% din suma alocată. În 2017, a fost solicitată Comisiei Europene suma de 1,24 miliarde de euro, comparativ cu anul 2016, unde nu a fost solicitată nicio sumă de rambursare pentru cadrul financiar 2014 – 2020. Rambursările făcute de Comisia Europeană în 2017 au fost în valoare de 1,09 miliarde euro, iar pentru 2018 suma totală pe care autorităţile române trebuie să o solicite la rambursare – pentru a nu exista risc de dezangajare – către Comisia Europeană este de 1,73 miliarde de euro”, a afirmat Dăncilă.

De asemenea, premierul a precizat că a cerut ministerelor implicate în domeniul fondurilor europene ca, în două săptămâni, să îi prezinte soluţiile identificate, astfel încât, la 31 decembrie 2018, „România să nu piardă niciun euro” din fondurile europene.

Citește și: VIDEO/Poveste de viață. Cristian Dumitrescu a ajuns la vârf, dar s-a întors la rădăcini: din laboratorul secret al IBM, la ograda cu găini!

 
 

Urmărește-ne pe Google News