„România se află în față celui mai important moment din istoria aderării sale la Uniunea Eutopeana- deținerea, pentru prima oară, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Cu toate disputele interne, a dezamăgirilor noastre de minimalizare a contribuțiilor Comisiei Europene, avem speranțe că toate dosarele vor fi finalizate în timpul Președinției Române. Apreciez că Dna Plumb a încercat să echilibreze situația creață la sfârșitul anului, când toate înfăptuirile mărețe s-au datorat eforturilor guvernului. Așa au început toate guvernele populiste, anti-europene: profitând din plin de ajutorul fondurilor europene, tot ce e bun vine de la Guvern, tot ce e rău vine de la Bruxelles”, a scris Corina Creţu.

Comisarul european afirmă că „riscurile dezangajarilor automate erau reale, 830 milioane de euro la începutul anului”.

„Am avut discuții asupra acestui aspect aproape zilnice, am avut zeci de experți la București și În țara pentru a ajută autoritățile naționale și locale. Numai eu personal m-am întâlnit cu Dna Prim Ministru de cinci ori pentru a îi explică problemele cu care se confruntă România. Dna Plumb a mulțumit azi tuturor Comisarilor și Comisarelor care au ajutat evitarea dezangajarilor automate pe POR-programul operațional regional , de care sunt singură responsabilă și pentru care eu și DG REGIO am făcut enorm pentru a ajută.  Probabil nu ați primit aprobare de la partid să vorbiți despre eforturile noastre comune, despre intâlnirile noastre și ale specialistor noștri care au venit cu soluții.  Eu sper că populația înțelege”, a spus ea.

Corina Creţu menţionează că „a salvat cu siguranță 350 de milioane de euro din cei 830, prin decizii stabilite împreună cu autoritățile române”.

„Între 15 și 31 decembrie au fost depuse cereri de plată pentru restul sumei, majoritare fiind proiectele care inițial Guvernul spunea că le va finanță prin PNDL. Având cereri de plată pentru întreagă sumă, România a evitat dezangajarea automată pe Programul Operațional Regional. De abia următoarele audituri vor vedea câte din aceste proiecte sunt eligibile sau nu. Felicit sincer autoritățile pentru eforturile de la finalul anului”, a arătat Creţu.

Comisarul european mai arată că, „din păcate, România a pierdut în 2018 din Fondul Social 22 milioane de euro, pierdere automată-nefiind proiecte de analizat”.

„În plus, întreagă sumă destinată tinerilor, Garanția pentru tineri- Youth Employment Inițiative- pentru care ne-am luptat atât că europarlamentari, 343 milioane de euro s-au pierdut definitiv. Acest instrument era destinat combaterii șomajului în rândul tinerilor între 18 și 25 de ani, fiind lansat la București în 8 aprilie 2015 la București de către vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovski și Primul Ministru Victor Ponta, în prezența miniștrilor săi de atunci, Rovana Plumb și Eugen Teodorovici.  Acesta e adevărul”, mai spune Creţu.

România a ajuns la un grad de absorbţie de 26%, aproape 8 miliarde de euro, a anunţat, marţi, la Palatul Victoria, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ea menţionând că ne încadrăm în media Uniunii Europene, de 27%. În ianuarie 2017, rata de absorbţie a fondurilor UE era la un nivel de 0%, a mai spus aceasta, referindu-se la guvernarea Cioloş.

Citeşte şi: VIDEO | Suflet de camionagiu. Cum păstrezi iubirea când ești căsătorit cu autostrada

 
 

Urmărește-ne pe Google News