Medicii oftalmologi contesta decizia Comisiei Nationale pentru Transplant privind sistarea transplanturilor de cornee prin prelevare de la cadavre.
„Transplantul de cornee prezinta particularitati anume, in comparatie cu alte tipuri de transplant. Corneea e un tesut avascilar, care nu poate constitui, in nici un caz, sursa de transmitere a virusilor”, a declarat dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, citata de Mediafax.
Mai mult, toate prelevarile de cornee in vederea transplantului s-au facut in conditiile legii, de la cadavre nerevendicate, in baza unui protocol intre spitale si Institutul Medico-Legal, a precizat Monica Pop.
Potrivit dr. Monica Pop, transplantul de cornee se practica, in Romania, din anul 1960, peste 6.000 de pacienti beneficiind de acest tip de interventii. Acesti bolnavi sunt monitorizati timp de mai multi ani, pana in prezent nefiind inregistrate cazuri de imbolnaviri secundare in randul celor care au primit cornee prin transplant de la cadavre, a mai aratat dr. Pop. Declaratiile medicului Monica Pop sunt sustinute si de reprezentantii Societatii Romane de Oftalmologie, precum si de medicii oftalmologi din cadrul Spitalului Militar Central.
Comisia Nationala de Transplant a sistat, in luna mai a acestui an, realizarea transplanturilor de cornee prin prelevare de la cadavre.

Urmărește-ne pe Google News