Danemarca și-a lansat marți un certificat care va permite în cele din urmă afacerilor neesențiale să se redeschidă pentru clienți, după luni bune de lockdown.

Este prima țară UE care face acest pas. Israelul a introdus deja un pașaport verde. Marea Britanie intenționează să pornească un program pilot.

Pașaportul corona sau „coronapas” este disponibil prin intermediul unei aplicații securizate – sau în format fizic – pentru oamenii care au fost vaccinați, au un test negativ în ultimele 72 de ore sau au fost bolnavi în ultimele 2-12 săptămâni.

Testele pot fi atât PCR, cât și antigen. Iar cetățenii pot face un test oricând. Danemarca poate efectua până la 400.000 de teste pe zi (PCR și antigen) la o populație de 5,8 milioane de locuitori, una dintre cele mai mari rate de testare din lume. Oficialii intenționează să crească această capacitate la 700.000 de teste pe zi.

În prezent, pașaportul permite oamenilor să intre la frizerie sau coafor sau să facă școala de șoferi. Dar scopul este ca economia să se deschidă gradual până la finalul lunii mai, scrie Euronews.

De aceea, pașaportul va fi extins în scurt timp pentru a include accesul la terase, care se vor redeschide din 21 aprilie, la restaurante, muzee, teatre și cinematografe, ce vor fi deschise din 6 mai.

În momentul în care economia va fi aproape complet redeschisă, pe 21 mai, guvernul estimează că va vaccina toți cetățenii de peste 50 de ani. Sau în orice caz, pe toți cei care își doresc un vaccin.

Copiii de până la 15 ani și persoanele care nu pot face teste COVID din motive medicale nu sunt obligate să aibă un pașaport corona pentru a folosi serviciile, scrie Thelocal.dk.

O lungă așteptare

Pentru români, mersul la frizer nu a fost o problemă, aceste afaceri fiind deschise în ciuda ultimelor valuri epidemice. În Danemarca însă, frizeriile și-au închis ușile odată cu creșterea numărului de infectări de anul trecut și au rămas așa, chiar dacă epidemia a scăzut în intensitate

Redeschiderea lor a fost primită prin urmare cu bucurie de danezi.

„Am așteptat timp de trei luni să mă tund”, a spus Rune Højsgaard, un IT-ist, pentru AFP, după ce și-a folosit pașaportul.

„Mi-am făcut un test sâmbătă și este valid până în această după-amiază. Sunt obișnuit să mă testez o dată sau de mai multe ori pe săptămână, așa că asta nu e o problemă pemtru mine”, a spus el, marți.

La fel de bucuros a fost frizerul său.

„Am așteptat așa de mult această redeschidere. Acum facem totul pentru a ține deschis”, a spus acesta, care s-a arătat de acord cu pașaportul, atâta vreme cât el permite reluarea activității.

„O societate bazată pe neîncrederea în cetățeni”

Magazinele care vor permite accesul clienților fără un pașaport valid vor fi amendate cu 400 de euro sau chiar cu până la 6.000 de euro pentru încălcarea repetată a regulilor.

Și clienții vor putea primi amenzi de 300 de euro, a avertizat Ministerul Justiției.

Unii proprietari de magazine și-au arătat reticența cu privire la măsurile punitive.

„Nu este rezonabil să impui o astfel de responsabilitate unui mic comerciant. Ar fi fost mai bine, spre exemplu, ca poliția să facă inspecții”, a explicat Jakob Brandt, șeful federației întreprinderilor mici și mijlocii SMVdanmark, într-un interviu pentru Politiken.

Critici au venit și din partea publicului. „Men in Black”, un grup informal care a manifestat împotriva restricțiilor COVID, a îndemnat la un protest față de „coronapas” și a testării în masă.

„Men in Black”, la un protest față de restricții, în martie FOTO: EPA

„Pașaportul Corona și programul de supraveghere și de înregistrare a danezilor arată o societate bazată pe neîncrederea în cetățeni”, a spus grupul într-un mesaj pe Facebook.

Doar 7% dintre cetățeni au fost vaccinați

Danemarca este una dintre primele țări care implementează acest sistem, iar guvernul a spus că certificatul va rămâne în vigoare până când întreaga populație adultă va avea acces la vaccin.

În jur de 7% din populația Danemarcei a fost până acum imunizată, iar 13,3% dintre cetățeni au primit cel puțin o doză.

Campania a încetinit în ultimele săptămâni după ce autoritățile au suspendat administrarea serului AstraZeneca, ca urmare a apariției unor cazuri de cheaguri de sânge printre persoanele vaccinate.

Deocamdată, coronapasul danez nu poate fi folosit și pentru călătorii, deși guvernul speră să rezolve și acest lucru.

Comisia Europeană lucrează în prezent la propriul certificat digital verde, pentru a permite circulația liberă în interiorul UE.

 
 

Urmărește-ne pe Google News