Un studiu al unor cercetători ieșeni arată că angajații români sunt optimiști în această perioadă, și declară că fac față cu bine noilor împrejurări.
Studiul încearcă să evalueze percepțiile și așteptările angajaților față de situația de criză și de viitorul lor economic și profesional. Iar rezultatele au fost neașteptate.
„Datele provizorii obținute de psihologii organizaționali ieșeni arată tendințe surprinzătoare legate de modul în care românii par să reacționeze la această situație de criză! Astfel, principala tendință a angajaților români, fie că lucrează de acasă, fie de la sediul serviciului, este de a aborda cu optimism situația dificilă în care se află în acest moment întreaga economie.”
Cercetătorii ieșeni:
Sub numele „Impactul COVID-19 asupra muncii și a viitorului profesional”, cercetarea este realizată de Sistem ECO, o echipă condusă de prof. dr. Ticu Constantin, director al Școlii Doctorale de la Facultatea de Psihologie și Științe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Cei mai mulți români, convinși că „pot face față eficient”
O treime din cei care au fost identificați în grupul țintă – 34% – au declarat că le-a fost ușor sau foarte ușor să se adapteze la noua situație, în timp ce doar 21% au spus că le-a fost greu sau foarte greu să se adapteze la schimbări.
Însă în ceea ce privește părerea pe care o au românii față de ei înșiși în acest moment, cercetătorii au descoperit că 65% dintre respondenți sunt convinși în mare și foarte mare măsură că „pot face față eficient unor întâmplări neprevăzute”, în timp ce 74,8% cred că „pot rezolva majoritatea problemelor dacă depun efortul necesar”.
Nivel de așteptare realist
„Chestionați cu privire la cum se simt în acest moment, marea majoritate se consideră implicați, optimiști și hotărâți. În același timp, autoevaluarea cea mai pregnantă este legată de curiozitate. Angajații români apreciază ca în următoarele 4 săptămâni lucrurile vor rămâne la fel (70%), însă respondenții se așteaptă ca în următoarele 3 luni situația să evolueze spre bine (52%), iar în 6 luni până la un an de acum înainte lucrurile să revină la normal, adică starea inițială crizei COVID 19 (85%)”, au precizat cercetătorii ieșeni.
Un număr de 82% dintre respondenți se așteaptă ca firma sau instituția unde lucrează să continue activitatea pe care o aveau înainte de criza provocată de COVID-19, fiind dispuși să contribuie și ei la revenirea companiei: 66% ar accepta să lucreze o oră în plus pe zi, iar 49% mai multe ore. Însă angajații nu ar accepta o diminuare a salariului, nici măcar cu -10%, și 92% dintre ei spun că nu ar accepta să lucreze o lună fără a fi plătiți.
”Românii dovedesc foarte multă forța interioară”
„Aceste rezultate sunt oarecum surprinzătoare și încurajatoare în același timp fiindcă, din datele preliminare pe care le avem acum, românii dovedesc multă forță interioară în aceste momente de criză. Totuși, faptul că oamenii se simt în foarte mare măsură curioși față de ceea ce urmează ne poate indica un risc de a-și pierde la un moment dat energia interioară de a face față la tensiunile psihice create de criză”, a declarat prof. dr. Ticu Constantin.
Majoritatea celor care au participat la studiu până acum sunt persoane tinere, cu vârsta cuprinsă între 20 și 62 de ani, media de vârstă a participanților fiind de 38,6 de ani. Specialiștii spun însă că starea de spirit este posibil să se degradeze în cel mult o lună de zile dacă la nivelul situației generale nu se remarcă o îmbunătățire.
Datele preliminare au fost obținute în perioada 4 – 10 aprilie prin chestionare online, iar chestionarul va fi refolosit periodic cu scopul de a sonda felul în care evoluează starea de spirit a angajaților români.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro