Fără a avea pretenția de a fi un top, încercăm doar să oferim o portiță către public pentru materialele jurnalistice făcute de colegii noștri din redacții mai mici, care continuă să facă o treabă excelentă în aceste vremuri dificile.
***
Redacția Dela0 încheie seria EuRo Pandemic cu “o alegorie despre rumoare, zvonistică, rugină și pustiul care rămâne în comunitățile țării și după ce boala infecțioasă COVID-19 trece, adesea așa cum a sosit – pe neașteptate”. Ultimul episod din această serie, aici.
“Internetul e plin de povești înfricoșătoare care îl au ca protagonist pe fostul șef de la Microsoft”. Cu ce se ocupă la pensie dușmanul numărul unu al conspiraționiștilor aflați, aici, un material marca Mindcraft Stories.
Pe platforma Pressone puteți citi despre Modelul Oradea-Bihor. “Județ de graniță și unul din locurile din țară prin care s-au scurs din străinătate un aflux considerabil de oameni, Bihorul a reușit, totuși, să țină epidemia de COVID-19 sub control. Cum s-au organizat?”. Totul, aici. Tot pe Pressone puteți vedea cum s-a organizat festivalul Pandemia, la Cluj, aici.
Pe VICE România puteți afla cum arată viața în carantină, pentru un român întors din Franța, pe care statul l-a trimis în carantină instituționalizată într-un hotel din București. Experiența sa, aici. Tot VICE scrie mărturia unei tinere din București care, în 2015, a decis să facă o întrerupere de sarcină, la un spital public din București. Despre dificultatea de a face un avort în România, înainte și după pandemie, precum și trauma care însoțește această experiență, aici.
Redacția Recorder arată cum milioane de măști ajung în spitalele din România, fără ca autoritățile să verifice dacă sunt contrafăcute și dacă îi protejează într-adevăr pe medicii care le folosesc. Totul, aici.
“Elevii din clasa a III-a B de la Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare au primit tablete cumpărate din donații private pentru a putea face școală online”. Fotografii de Mircea Reștea, pe platforma Documentaria, aici.
Înăuntru este un proiect care strânge poveștile oamenilor care stau acum în case, pentru a vedea cum se simt: ce s-a schimbat, ce gânduri au, ce îi doare, cum se potrivesc carantinei și cum li se potrivește ea lor. Totul, aici.
Revista DoR a vorbit cu medicul psihiatru Vlad Stroescu despre efectele pandemiei. “Ce vom face altfel? Vom renunța să ne mai îndrăgostim? Ne vom întâlni prietenii doar pe Zoom? Deja, în consultațiile mele de psihiatrie, masca facială e o barieră chinuitoare, și pentru mine, și pentru pacient. Va fi însă obligatorie, iar noi va trebui să găsim cuvinte pentru ceea ce, înainte, exprimam simplu, automat, non-verbal, cu sinceritate spontană. Poate că asta va fi marea provocare, să învățăm să fim sinceri și spontani și în limbajul evoluat al cuvintelor, cum era înainte în cel străvechi al trupurilor”. Întregul interviu, aici.
Scena 9 arată ce înseamnă cinemateca în viața noastră, aici. Tot pe Scena 9, scriitorul Cristian Teodorescu publică un fragment despre izolarea suferită de tatăl său sub regimul comunist. Tatăl meu la izolare, aici.
Aici puteți citi recomandările de săptămâna trecută.
*Așteptăm propunerile voastre cu alte materiale din presa alternativă care au ajuns la voi, la adresa de e-mail: andrada.lautaru@ringier.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro