În plină epidemie mondială de coronovirus, COVID-19, autorităţile din China au interzis, „complet” comerţul şi consumul de animale sălbatice.
Deși poate părea cam târziu, având în vedere că este a treia lună de epidemie și au fost infectați aproape 100.000 de persoane la nivel mondial (peste 3.300 de morți), decizia oficialilor chinezi este suspectată că ar avea legătură cu propagarea noului coronavirus.
Potrivit CNN, epidemia de coronavirus își are rădăcinile în piața de animale sălbatice din orașul Wuhan.
Tot Wuhan este și epicentrul epidemiei de coronavirus din China, unii numind coronavirusul și „coronavirusul Wuhan”.
Deși este încă neclar ce animal a transferat virusul la oameni, fiind sugerați liliecii, șerpii sau pangolinii, China a decis ținerea sub control a acestei industrii bazate pe animale sălbatice, pentru a preveni izbucnirea unei noi epidemii.
Potrivit televiziunii chineze de stat, CCTV, comitetul permanent al Parlamentului chinez s-a întrunit luni și a hotărât „interzicerea completă” a comerțului de animale sălbatice, „abolirea prostului obicei de a consuma prea multe animale sălbatice și protejarea eficientă a sănătății și vieții populației”.
China a mai emis, la sfârșitul lunii ianuarie, o directivă pentru interzicerea temporare a comerțului, dar numai ”până la finalul situației epidemice naționale”.
Către sfârșitul lunii februarie, mai notează CNN, China a mai emis o interdicție temporară de consum pentru tot ce are legătură cu ”animalele sălbatice terestre de importanță ecologică, științifică și socială”; se așteaptă ca această interdiciție să devină lege către sfârșitul acestui an.
Cu toate măsurile de prevenire, interdicțiile și legile apărute, oprirea comerțului va fi o misiune dificilă.
De altfel, nu este prima încercare de oprire a comerțului ilegal; autoritățile chineze au mai încercat să prevină boli grave interzicând, civeta, în 2003. Pentru SARS, cercetătorii au identificat ca animale „rezervor” liliacul și civeta ca „gazdă intermediară” care a permis virusului să se adapteze la om.
Cu toate acestea, chinezii par de neoprit.
În China, rădăcinile culturale au pătruns foarte adânc în pământ timp de mii de ani; chinezii nu doar că mănâncă animalele sălbatice interzise, dar le folosesc și pentru prepararea unor leacuri din medicina tradițonală chineză, confecționarea de îmbrăcăminte și ornamente, podoabe etc. Sunt și unii care nu le mănâncă, dar le țin pe post de animale de companie.