- Poliția dispersează grupuri de oameni ieșite la relaxare pe marginea lacului din Zurich. Persoanele mai în vârstă de 65 de ani nu mai au voie să iasă din casă începând de joi seară.
- Restaurantele, terasele, muzeele, centrele de fitness sunt închise, iar supermarketurile și farmaciile sunt dotate în permanență cu dezinfectanți.
- Consiliul Federal al Elveției (Bundesrat) anunță o infuzie de capital de până la 30 de miliarde de franci pentru susținerea economiei.
Până mai ieri, Lucerna (Luzern), oraș aflat la 40 de km de Zurich, reprezenta un punct important pentru vizitatori din toate colțurile lumii. Orașul cu aproximativ 80 de mii de locuitori făcea față cu brio afluxului mare de turiști atrași de frumusețea locului.
Spre exemplu, la sfârșitul lui martie 2019, posturile de radio locale anunțau, cu mândrie, că într-o singură zi în centrul orașului au ”aterizat” câteva zeci de autocare cu aproximativ 4.000 de turiști chinezi. 4000! Astăzi, străzile sunt complet goale, centrul orașului pare ușor dezolant pentru un localnic care era obișnuit cu agitația din zonă, iar magazinele cu ceasuri scumpe au lacătul pus.
În liniște, fără panică
Deși liniștea a pus stăpânire pe oraș, iar coronavirus este cel mai pronunțat cuvânt, locuitorii nu par foarte panicați. Chiar dacă persoanele peste 65 de ani nu au voie să iasă din casă, iar restaurantele, terasele, muzeele și centrele de fitness sunt închise, totuși, supermaketurile au suficiente alimente, nu se simte niciun fel de penurie, iar oamenii își văd liniștiți de viață.
Pentru cei care nu știu, în Elveția există două lanțuri principale de supermarketuri, ambele aparținând statului: Coop și Migros. Au rămas deschise, însă autoritățile au luat deja măsuri pentru ca oamenii să nu se înghesuie. Fiecare client primește un bon numerotat, iar dacă bonurile ajung la cifra 70, se oprește accesul în magazin.
Măsura nu pare una foarte folositoare, întrucât oamenii nu s-au înghesuit să cumpere mult, cel puțin în Lucerna. Dezinfectant pentru mâini găsești în orice loc care a rămas deschis: magazin alimentar, farmacie și hotel. În unele dintre supermaketurile amintite autoritățile au instalat panouri din plexiglas la casierie, menite să protejeze atât clienții, cât și vânzătorii.
Plimbări și poliție
Aparent, locuitorii din Zurich nu par foarte interesați de virusul periculos. Mulți au ieșit la plimbare pe promenada de lângă lacul din centrul orașului, mai ales că primăvara invită la recreere în aer liber. Duminică, însă, pe aleea destinată pietonilor au intrat mașini de poliție, iar oamenii au fost rugați să părăsească zona.
Cea mai gravă situație este în cantonul Ticino, cel mai apropiat de granița cu Italia, unde până de curând lucrau foarte mulți transfrontalieri. Numărul de infectați a crescut dramatic în Ticino, însă în ciuda acestui fapt, până în momentul de față nu s-a pus problema ca numărul de paturi să fie depășit de numărul bolnavilor.
Probabil că unul dintre multele avantaje ale Elveției este faptul că densitatea populației este foarte scăzută, astfel că există numeroase locuri în care te poți plimba în voie fără să intri în contact cu foarte multe persoane. Distanța din oraș până în pădure este, uneori, insesizabil, și poți găsi cu ușurință multe spații verzi libere.
De menționat și faptul că Consiliul Federal al Elveției a declarat, într-o conferință de presă susținută recent, că va exista o investiție de aproximativ 30 de miliarde de franci elvețieni pentru combaterea efectelor coronavirus în economie.