”Fostul europarlamentar ALDE, Norica Nicolai, arată că, spre deodebire de Franța, căreia Comisiei Europene îi alocă 300 de miliarde de euro destinate stimulării economiei, România a primit de la nivel european doar 1 miliard de euro”, scrie publicația rusească Sputnik, portavocea guvernamentală a guvernului de la Moscova.
Articolul publicat de Sputnik este bazat pe o declarație făcută de Norica Nicolai, fosta europarlamentară ALDE, care observă că UE vrea solidaritate, dar nu și pentru căței.
Într-o postare pe Facebook, Comisia Europeană spune că afirmație este falsă și că cele 300 de miliarde de euro la care face referire Norica Nicolai nu sunt fonduri UE, ci bani de la bugetul Franței, ajutoate de stat pe care Comisia Europeană doar le aprobă.
Faptele sunt acestea, spune Comisia UE:
Comisia a aprobat propunerea din partea autorităților franceze de a acorda ajutoare de stat în valoare de 300 de miliarde de euro. Suma provine de la bugetul de stat al Franței.
Ce rol are Comisia?
Ajutoarele de stat acordate de statele membre trebuie aprobate de Comisie.
Pentru a face față crizei COVID-19, Comisia a adoptat un cadru temporar pentru a permite statelor membre să ofere mai mult sprijin economiei în contextul pandemiei de COVID-19.
Cum acționează cadrul temporar?
Permite tuturor statelor membre să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidități suficiente pentru a menține activitatea economică în contextul și după criza COVID-19.
Cadrul legal:
Este bazat pe articolul 107, alineatul 3, litera b din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene
Acuzațiile Comisiei Europene vin pe fondul unor rapoarte care acuză Rusia că ar fi derulat o campanie de dezinformare în privința coronavirusului pentru a înrăutăţi efectele pandemiei şi pentru a genera panică.
„Prin publicarea de ştiri false în mai multe limbi, precum engleză, spaniolă, italiană, germană şi franceză, contradictorii şi confuzie, campania rusească îngreunează eforturile Uniunii Europene de a informa în privinţa coronavirusului”, arată agenţia Reuters, citând un document de 9 pagini.