Guvernul ar putea reduce cheltuielile prin amânarea majorării cu 40% a pensiilor, prevăzută a avea loc în luna septembrie din acest an. Alături de această măsură, ar putea exista impozitarea pensiilor speciale, amânarea dublării alocațiilor și oprirea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), potrivit analiștilor consultați de Libertatea.
După alegeri, ar putea urma restructurarea administrației publice și desființarea unor instituții.
De unde se pot face economii:
- Amânarea majorării cu 40% a pensiilor. Impactul majorării pe acest an este de 8 miliarde de lei. Majorarea era o problemă încă dinainte de venirea crizei declanșate de coronavirus, având în vedere impactul de 58 de miliarde de lei prevăzut pentru anul 2021. Potrivit unor surse, ar urma să se majoreze pensiile cu 10%, pentru a compensa scumpirile produselor de bază din această perioadă.
- Impozitarea pensiilor speciale. PNL a depus deja un proiect în acest sens în Parlament. Potrivit proiectului, se introduc trei cote, de 10%, 60% și 95%. Nu sunt vizați, însă, polițiștii, jandarmii și militarii. În România există peste 140.000 de pensionari militari, polițiști sau profesii asimilate. Pensiile speciale cumulează anual, în România, peste 9 miliarde de lei.
- Amânarea dublării alocațiilor. Parlamentul a votat anul trecut dublarea alocațiilor, de la 150 la 300 de lei. Impactul bugetar este de 6 miliarde de lei.
- Oprirea investițiilor prin PNDL derulate de autoritățile locale. Programul are alocate în bugetul pe acest an 2,2 miliarde de lei.
Consultantul financiar Emilian Duca spune că reducerile reale vor fi luate după alegeri, iar până atunci Guvernul se va limita la anularea majorărilor de pensii și salarii.
”Prima care va fi sacrificată va fi, probabil, mărirea de pensii. Va fi probabil o creștere cât inflația, restul amânat. A doua măsură este restructurarea administrației. În momentul de față nu se poate face una profundă, dar se pot lua măsuri precum înghețarea angajărilor, restristribuirea unor oameni în zonele deficitare, desființarea unor institute precum Institutul Levantului etc. Impozitarea pensiilor speciale reprezintă altă măsură. Nu poți să susții pensiile alea mari. Dublarea alocațiilor o să adoarmă și ea pe undeva.”
Emilian Duca a declarat pentru Libertatea:
”PNDL probabil va dispărea anul acesta”, a completat el.
Acesta a spus, însă, că achizițiile de rachete Patriot și Himars din SUA nu vor fi oprite, date fiind riscurile de securitate ale țării noastre.
Reducerea cheltuielilor fără sens făcute de primari
Duca a mai declarat că ar trebui impuse și criterii în privința investițiilor făcute de primari pentru ”a mai rări din festivaluri”.
Mai multe primării au fost acuzate, în ultimii ani, de numărul mare de festivaluri sponsorizate. Un exemplu poate fi Primăria Capitalei – condusă de Gabriela Firea, și Primăria Sectorului 5 – unde edil este Daniel Florea.
De asemenea, presa a scris despre gazonul pus pe liniile de tramvai din Sectorul 4, condus de Daniel Băluță.
”Să profităm de starea de urgență”
Un alt consultant financiar, Adrian Bența, susține o altă listă de tăieri. Acesta spune că statul ar trebui să profite de starea de urgență pentru a lua rapid o serie de măsuri, unele neplăcute.
Bența propune eliminarea licitațiilor trucate, reducerea numărului de posturi pentru bugetarii care stau acasă în aceste zile, dar și ”eliminarea ajutoarelor sociale pentru cei care vin să le ridice cu Mercedesul”.
De asemenea, Bența spune că pe termen scurt, personalul bugetar din diverse domenii ar putea fi trimis în șomaj tehnic, cu 75% din salariu, la fel cum se întâmplă acum în mediul privat.
Concomitent, nici majorarea de pensii nu ar mai trebui efectuată, în condițiile în care un milion de români au fost deja trimiși în șomaj sau șomaj tehnic.
Investiții în agricultură
Bența spune că ar crește însă investițiile în agricultură.
”Dacă tot te împrumuți, hai dracu să modernizăm țara! Investiții în agricultură ar trebui. Statul să îi ajute pe cetățeni, să le explice că structurile asociative de acum nu sunt colectivul din 1989. Să nu mai exportăm cereale și să importăm pâine. Când am fost în Bulgaria n-am văzut niciun petec de ogor nelucrat.”
Adrian Bența:
Concomitent, acesta propune realizarea în țară a produselor de strictă necesitate care acum sunt importate din China.
”Deja o serie de fabrici de textile se reprofilează, dar exportă în alte țări, pentru că statul român nu le dă comenzi. Este stare de urgență, să se profite de ea!”