Adrian Streinu-Cercel a mai spus că spitalele care au spații de carantină au kituri de testare, dar că problema e cu măștile și costumele de protecție. ”Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, a declarat Streinu Cercel pentru Digi24.ro

”Dacă lumea înțelege că, în momentul în care intră pe teritoriul României, trebuie să se autodeclare la Direcțiile de Sănătate Publice și, respectiv, să se autoizoleze la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, lucrurile vor sta într-un calm relativ multă vreme de aici încolo! Dacă nu se va întâmpla așa, atunci, fiecare trebuie să ne asumăm acest lucru”, a declarat Streinu-Cercel.

Întrebat dacă e inevitabil ca noul coronavirus să își facă apariția și în România, șeful Institutului Matei Balș a răspuns:

”E posibil. E puțin probabil să nu se întâmple!”, a conchis specialistul, într-un interviu acordat Antena 1.

Streinu Cercel a mai declarat că persoanele care sosesc în România din localităţile italiene din regiunea Veneto şi din provincia Lodi/Lombardia în care există cazuri de infecţie cu coronavirus sau care au călătorit în aceste localităţi vor intra în carantină.

În cazul în care nu respectă regulile, aceștia sunt pasibili de pedeapsă, a declarat duminică pentru Agerpres managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel.

Întrebat cum se va proceda în cazul în care vor exista persoane care sosesc în România din localităţile în care există cazuri de infecţie cu coronavirus şi nu respectă recomandările făcute, Streinu Cercel a răspuns: “Noi încercăm să stabilim contacţii şi pe urmă, dacă nu au respectat (n.r. – recomandările), sunt pasibili de pedeapsă, sper să nu se ajungă acolo”.

“Locurile din Centrul de carantină din Bucureşti sunt destinate celor care sunt aduşi de Forţele Aeriene Române cu avioane militare, ceilalţi se carantinează la domiciliu sub supravegherea DSP”, a afirmat Streinu Cercel.

”Coronavirus este o familie foarte mare, e ditamai familionul și se găsește peste tot în lume, inclusiv în România. Și noi avem coronavirusurile noastre. Partea proastă este că acesta s-a recombinat, a căpătat noi valențe din punct de vedere al agresivității cu care acționează asupra corpului uman și respectiv a ceea ce poate să genereze din punct de vedere al insuficiențelor de organe”, a spus Adrian Streinu Cercel la Digi 24.

Spre deosebire de Ebola, care nu se putea multiplica în Europa pentru că virusul se transmitea doar în anumite condiții, epidemia de coronavirus amenință zone întregi și e posibil să testeze sistemul românesc de sănătate, lipsit de norme și de transparență.

 
 

Urmărește-ne pe Google News