UPDATE 11:00 Prim-ministrul britanic Boris Johnson a mulțumit marți pe Twitter cetățenilor, oamenilor de știință și lucrătorilor din domeniul sănătății, la scurt timp după ce primul britanic a primit vaccinul împotriva coronavirusului, potrivit CNN.
„Astăzi încep primele vaccinări în Marea Britanie împotriva COVID-19. Mulțumesc NHS-ului nostru, tuturor oamenilor de știință care au muncit din greu pentru a dezvolta acest vaccin, tuturor voluntarilor și tuturor celor care au respectat regulile pentru a-i proteja pe ceilalți. Vom învinge asta împreună”, a scris Johnson pe Twitter.
UPDATE 10:30: Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani, a devenit prima persoană din Marea Britanie care a primit vaccinul dezvoltat de renumitele companii farmaceutice, transmite Reuters, citată de HotNews.ro. Keenan a fost vaccinată la spitalul din Coventry (centrul Angliei), la ora locală 6.31, cu o săptămână înainte să împlinească 91 de ani.
Vaccinările vor începe marți în Anglia, Țara Galilor și Scoția. Irlanda de Nord a declarat că va începe administrarea vaccinului la începutul săptămânii, dar nu a specificat în ce zi.
Procesul, care este complicat de nevoia de a păstra vaccinul Pfizer/BioNTech în condiții stricte și de a da fiecărui beneficiar două doze, la trei săptămâni distanță, va fi atent urmărit de întreaga lume.
Oficialii britanici din domeniul sănătății se așteaptă să aibă până la 4 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, care oferă până la 95% protecție împotriva Covid-19, disponibil până la sfârșitul lunii decembrie.
Guvernul a comandat până acum 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, suficient pentru a vaccina 20 de milioane de persoane sau o treime din populația Regatului Unit. În Marea Britanie au fost înregistrate mai multe decese din cauza COVID-19 – 61.000 de morți – decât în orice altă parte a Europei.
Șeful autorității de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a dat, de asemenea, asigurări duminică, spunând că vaccinul celor de la Pfizer/BioNTech este „la fel de sigur ca orice vaccin general” și că aceia care îl primesc vor fi monitorizați de oficialii din domeniul sănătății.
„S-ar putea să aveți un simptom ușor, dar probabil va dispărea într-o zi sau două și nimic deloc de natură gravă”, a declarat pentru BBC June Raine, șeful Agenției de Reglementare a Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate (MHRA) din Marea Britanie.
Potrivit MHRA, mai mult de unul din 10 destinatari pot suferi reacții adverse, inclusiv dureri la locul injectării, cefalee, dureri musculare, frisoane, dureri articulare și febră. Alte reacții adverse mai puțin frecvente sunt, de asemenea, enumerate.
Provocarea logistică
Primele doze de vaccin au ajuns în Marea Britanie joi seară, transportate de o flotă de camioane nemarcate prin Eurotunnel din Belgia către depozite nedivulgate din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.
Anunțul guvernului britanic de aprobare cu o zi mai devreme a fost urmat de confuzie cu privire la cine va primi primul vaccin și cum ar putea fi administrat în condiții de siguranță, având în vedere constrângerile logistice.
Vaccinul trebuie păstrat la minus 70 de grade Celsius, o temperatură posibilă doar în congelatoare speciale. Odată scoase din congelator, autorizația MHRA impune ca dozele să fie păstrate la frigider și utilizate în termen de 5 zile. Loturile pot fi mutate și reambalate doar într-un număr mic de doze, de un număr limitat de ori și în condiții stricte. După ce un flacon este diluat pentru injectare, acesta nu poate fi transportat și trebuie utilizat în șase ore sau aruncat.
Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie (JCVI) a recomandat mai întâi vaccinarea rezidenților din casele de îngrijire pentru adulții mai în vârstă și personalul acestora, urmat de persoanele cu vârsta peste 80 de ani, precum și de lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii.
Mai multe „hub-uri” vor fi instalate în 50 de spitale din Anglia, apoi 1.000 de centre de vaccinare vor fi organizate, potrivit Ministerului britanic al Sănătăţii.