O serie de imagini care surprind momentul în care coronavirusul infectează o celulă sănătoasă au fost publicate de experții brazilieni de la Fundația Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare medicală din America Latină.
Cercetătorii brazilieni de la Fundația Oswaldo Cruz (Fiorcruz) au surprins imaginile cu ajutorul unui microscop electronic peformant, în momentul în care studiau replicarea virusului cunoscut sub numele de Sars-CoV-2, notează The Telegraph.
Microscopul poate mări obiectele observate de până la două milioane de ori.
Imaginile date publicității de cercetători arată o serie de puncte negre, care sunt de fapt particule virale ale patogenului.
În prima imagine, aceste particule încearcă să infecteze și să penetreze citoplasma celulei, în interiorul căreia se află nucleul celulei, care conține materialul genetic.
În următoarea imagine putem vedea cum Sars-CoV-2 a început procesul de infectare.
Deja în a treia imagine pot fi văzute particulele virale în interiorul celulei. Procesul de înmulțire a început.
Cercetătorii de la Fiorcruz au precizat că celulele folosite în experiment nu sunt umane, ci celule izolate de la maimuțe, folosite în mod frecvent în astfel de studii.
Cum atacă virusul
Pentru majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus, boala debutează la nivelul plămânilor. De la febră și tuse, poate degenera în pneumonie severă, în funcție de cât de puternic este sistemul imunitar al persoanei infectate.
În cazul SARS, statisticile arată că 25% dintre cei infectați au ajuns în stadiul 3. În cazul Covid-19, din datele de până acum, 82% prezintă simptome ușoare, restul de 18% ajungând în faze severe ori critice.