Pentru a preveni răspândirea epidemiei, Italia a luat măsuri extreme; una dintre acestea interzice participarea familiei și a apropiaților la înmormântarea celor decedați din cauza coronavirusului.
Această interdicție este cea mai supărătoare pentru italieni, pentru că vor să-și conducă pe ultimul drum membrii familiei.
Potrivit BBC, care citează declarațiile unui localnic din Codogno, una dintre zonele afectate puternic de epidemia de coronavirus, funeraliile sunt înlocuite de câteva rugăciuni spuse de preoți.
Deși, oficial, numărul morților este de aproape 200, autoritățile italiene se tem că noul coronavirus a ucis mai mulți cetățeni italieni, având în vedere că mai sunt decese pentru care nu s-a stabilit cauza încă.
Potrivit Institutului Național de Sănătate din Italia, media de vârstă a celor morți este 81 de ani, majoritatea având diferite probleme de sănătate; dintre aceștia, 72% sunt bărbați.
Italia este una dintre țările cu cele mai îmbătrânite populații din lume.
De altfel, rata deceselor cauzate de coronavirus este cea mai mare din lume: 4,2%.
Între timp, Vaticanul, care a raportat primul caz de coronavirus vineri, transmite că și Papa Francisc ar putea transmite mesajul Angelus de duminică prin video, pentru a evita mulțimea.
Recent, Papa a fost testat pentru coronavirus deoarece avea simptomele unei răceli; testul a fost negativ, potrivit autorităților italiene.
Măsuri draconice ale autorităților
Guvernul italian a decis sâmbătă trimiterea a 20.000 de specialişti suplimentari în spitalele din ţară pentru a face faţă epidemiei de coronavirus care afectează peninsula, Italia fiind cea mai afectată ţară de pe continentul european, informează AFP, citată de Agerpres.
Componenţa celor 20.000 de specialişti este următoarea: 5.000 de medici specialişti, 10.000 de infirmieri şi 5.000 de îngrijitori. În contextul urgenţei situaţiei, decretul guvernamental prevede posibilitatea recrutării medicilor aflaţi deja la pensie.
Prefecţii au totodată dreptul să rechiziţioneze hoteluri pentru a găzdui persoanele aflate în carantină.
Toate regiunile atinse de virus
Toate cele 21 de regiuni ale Italiei sunt vizate, dar majoritatea cazurilor se concentrează în nordul ţării.
Autorităţile italiene urmau să decidă sâmbătă soarta zonei roşii, unde se află în carantină de mai bine de două săptămâni 11 comune din nord, cu un total de 50.000 de locuitori, în contextul în care timpul de incubaţie a virusului este de circa 14 zile.
Institutul superior al sănătăţii, un organism guvernamental, studiază crearea de noi zone roşii, „în Lombardia, îndeosebi”, regiunea Milano, cea mai afectată, cu 2.612 de cazuri şi 135 de decese.
Roma a adoptat o serie de măsuri draconice pentru a stopa epidemia, printre care se numără închiderea şcolilor şi a universităţilor până la jumătatea lunii martie, pentru a evita o supraaglomerare a spitalelor din peninsulă.
- Citește ultimele informații despre coronavirus in Romania si primul caz de coronavirus in București