Lucrătorii din salubritate sunt expuşi tuturor relelor unui oraş mare şi când nu e vreo epidemie. Numai praful pe care-l stârnesc măturile reprezintă un motiv serios pentru a purta mască în fiecare zi. Totuşi, primăriile, ADP-urile şi firmele private care se ocupă de curăţenie în Capitală, nu au găsit de cuviinţă să ia măsuri suplimentare pentru a-i feri pe măturători şi gunoieri de infectarea cu noul coronavirus.
Măturătorii din S3 se protejează din banii lor
Angajaţii de la salubritate primesc, în cel mai bun caz, o mască pe zi. Cei din Sectorul 3 nu au primit nimic. Nici măşti, nici mănuşi, nici dezinfectant, nici şerveţele. Şi-au cumpărat singuri. De când serviciul a trecut de la ADP S3 la Primărie, la Societatea SD 3, Salubritate şi Deszăpezire, au scăzut şi salariile.
“Aveam 2.500 de lei, acum iau 1.900 de lei, fără spor de ruşine, fără spor de condiţii vătămătoare. Că ne-au încadrat ca necalificaţi, desi eu am 35 de ani de muncă în salubritate”, spune un măturător, care are în grijă jumătate din Bulevardul 1 Decembrie.
Într-o sacoşă atârnată de pubelă, bărbatul cărunt ţine o sticlă cu spirt şi şerveţele. Se teme să nu ducă virusul la nepoţeii lui, când se întoarce de la muncă.
Pe Bulevardul Pallady, două femei de la SD 3 caută, din mers, din farmacie în farmacie, poate găsesc măşti medicale. “Nu ne-a dat nimic de la serviciu. Ne e frică, cum să nu ne fie frică? Ne-am cumpăra noi, dar de unde? Că nu mai găseşti nicăieri”, spune una dintre ele.
Contract preistoric în Sectorul 6
În Sectorul 6, măturătorii primesc o mască pe zi. Femeia care strânge gunoiul pe Bulevardul Iuliu Maniu poartă masca, desi aceasta şi-a schimbat demult culoarea, de la praf. Pentru că trotuarele sunt ocupate de maşini, măturătoarea trage pubela cu mături şi lopeţi pe marginea carosabilului. Îşi bagă mâinile până la cot în coşurile de gunoi şi le goleşte.
Urban SA are contract cu Primăria S6 din 1999, an din care datează, la prima vedere, şi instrumentele cu care se deretică în sector. De 21 de ani, prin acte adiţionale, înţelegerea a fost prelungită, în ciuda insolvenţei în care a intrat Urban SA.
Compania încasează de la Primăria Sectorului 6, anual, suma de 15,4 milioane de euro pentru curăţenie căi publice. Primeşte alţi bani pentru întreţinere spaţii verzi (în jur de 800.000 de euro) şi pentru deszăpezire şi combaterea poleiului (în jur de 4 milioane de euro). Peste 20 de milioane de euro pe an, aşadar.
Conform contractului, Urban SA ia cea mai mare parte din banii de la S6 pentru măturat mecanizat. Conform realităţii din teren, măturatul manual e baza.
“Coroana, necoroana, tot prin gunoi umblăm”
Tot o mască pe zi au şi lucrătorii din salubritate de la Sectorul 5. “Ne-au dat mască, mănuşi, sticluţă cu dezinfectant, şerveţele… Le avem la noi. Dar nu pot pune masca, nu suport, mă sufoc”, spune o măturătoare din Parcul Sebastian, care se odihneşte pe-o bancă, lângă mătura de plastic. “Coroana, necoroana, tot aia e, pentru noi, că noi umblăm prin gunoaie toată ziua”, oftează femeia.
Oamenilor li s-au dat măşti, dar nu le-a explicat nimeni că la mijloc nu e doar sănătatea lor, ci sănătatea publică. În Sectorul 5, de măturatul străzilor se ocupă SC AES SA, o societate cu capital public, înfiinţată de municipalitate în 2010.
La Gara de Nord, ca de altfel şi în restul Sectorului 1, salubritatea e asigurată de Romprest SA. Peste 1.500 de euro pe zi încasează această companie, conform tarifelor ajustate anul trecut de primărie, pentru măturatul prin gară.
Măturătorii spun că fie că n-au primit măşti, fie au primit, dar nu le poartă, pentru că nu le văd rostul. La intrarea în birouri şi în sălile de aşteptare, au fost puse anunţuri cu Traversă Dezinfectantă. “Traversa” e un petic de mochetă pe care, explică gardienii, a fost turnat dezinfectant.
“S-a rupt elasticul” la costumele Supercom
În Sectorul 2, o maşinuţă Supercom stropeşte cu o soluţie pe bază de clor trotuarele din jurul Spitalului Colentina. Probabil în caz că viruşii reuşesc să evadeze, printre zăbrelele gardului de fier, şi să iasă la drumul mare. Şoferul maşinuţei se plânge de mirosul soluţiei, dar nu poartă mască.
Gunoierii de la Supercom nu poartă costume albe de protecţie, nici mănuşi, nici măşti. Au salopetele portocalii şi atât. “Mi s-a rupt elasticul la mască, de asta nu o port”, replică unul dintre ei, înşfăcând un sac de gunoi, plasat pe marginea trotuarului.
Peste 145 de milioane de euro anual cheltuie primăriile din Bucureşti, la un loc, pentru servicii de salubritate. O mască medicală costă în jur de 1,5 euro. Iar indicaţiile sunt să fie schimbată o dată la trei ore.
În Sectorul 4, unde Primăria condusă de Daniel Băluţă are contract cu Rosal SA, 80 de milioane de euro pe patru ani, măturătorii şi gunoierii sunt absenţi de pe teren.
Doar lucrătorii de la igienizat toaletele se află pe baricade, cu furtunul de dezinfectant, luând la rând WC-urile ecologice din Parcul Tineretului. Puţin mai încolo, oamenii de la ADP Sector 4 plantează trandafiri. Nu poartă mască nici unul dintre ei. Şi nici mănuşi de nici un fel, nici de grădinărit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro