Momentan tratamentul este testat în două studii clinice în China, iar rezultatele vor fi disponibile peste o lună și jumătate.

Medicul Adrian Bot este doctor în biogenetică și lucrează în managementul unei companii farmaceutice globale, Gilead Sciences. Împreună cu echipa sa a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice, pentru care a fost premiat cu Galien Prix.

Medicul Adrian Bot

Într-un interviu acordat revistei ELLE, medicul povestește despre un posibil tratament pentru Covid-19, boala provocată de noul coronavirus, produs de compania în care lucrează și aflat, deja, în teste în China din februarie. Adrian Bot nu face parte din echipa care lucrează la acest tratament, deși are pregătire în virologie, însă a făcut câteva precizări importante.

Remdesivir este testat în China

„Colegii mei de la Gilead au descoperit faptul că un medicament care a fost dezvoltat inițial pentru Ebola ar putea să fie activ împotriva coronavirus. Pe baza acestei descoperiri preliminare, compania, împreună cu autoritățile chineze și cu sprijinul guvernului american, a inițiat două studii clinice în Hubei/Wuhan China, pentru a testa și demonstra în condiții științifice adecvate, în pacienți infectați, utilitatea acestui medicament, Remdesivir”, a precizat medicul, citat de ELLE.

„Aș dori să subliniez că aceste studii sunt absolut necesare pentru a demonstra activitatea acestui medicament, înainte de a putea fi considerat pe scară largă ca tratament în pacienții cu risc înalt infectați cu Covid-19.”

Adrian Bot:

Remdesivir este un nou medicament antiviral care a fost dezvoltat de Gilead Sciences ca tratament pentru infectările cu virusurile Ebola și Marburg, despre care s-a dovedit ulterior că poate să funcționeze și împotriva altor virusuri, printre care și coronavirusurile – inclusiv MERS și SARS.

Remdesivir are un efect inhibitor, adică, explică dr. Adrian Bot, „acționează prin a suprima capabilitatea virusului de a-și autoreproduce materialul genetic. Acest lucru încetinește înmulțirea virusului în organismul uman, limitează distrugerea țesuturilor, ajutând recuperarea cu ajutorul imunității proprii”.

Medicamentul a fost utilizat, cu succes, în tratarea a doi pacienți infectați cu noul tip de coronavirus pe teritoriul Statelor Unite. La mai bine de o lună de la demararea studiului clinic, dr. Adrian Bot spune că acesta „va mai dura aproximativ o lună și jumătate până la terminarea lui” și că nu se poate pronunța dinainte despre ce se poate întâmpla.

Diferența dintre tratament și vaccin

Medicul Adrian Bot a explicat și diferența dintre tratament și vaccin, inclusiv în materie de timp necesar:

Tratament: medicament care inhibă replicarea virusului și poate să fie folositor pacienților cu risc, pentru a preveni mortalitatea. Aproximativ 2 luni până la primele rezultate definitive.

Vaccin: aproximativ 9-12 luni în cel mai bun caz. Testele cu vaccinuri experimentale au început, dar trebuie așteptat pentru a afla rezultatele, întrucât imunitatea se dezvoltă în timp, și tehnologiile folosite nu sunt încă validate pe scară largă.

Puteți citi articolul integral în ELLE.

 
 

Urmărește-ne pe Google News