Pentru ca a ajunge la o „Mare Depresiune” economică, în urma pandemiei de coronavirus, Roubini susține că trebuie să existe, mai întâi, trei condiții.

Această ”treime” sau ”Triunghi al Bermudelor” este ceea ce ar conduce la o Mare Depresiune, susține Roubini, citat de Business Insider.

1. Răspunsul greșit la criza de sănătate

”Ce se întâmplă în Statele Unite e o nebunie totală”, a spus Roubini. În această săptămână, președintele Donald Trump a indicat că ar vrea să redeschidă economia SUA până de Paști, pe 12 aprilie.

O comparație cu modul în care alte țări, precum China sau Italia, au gestionat pandemia arată de ce repornirea economiei prea devreme este o idee proastă, a arătat Roubini.

Dacă închizi tot timp de trei luni, oprești pandemia, ai zero cazuri noi, ai un trimestru sau două de activitate economică foarte proastă, apoi te întorci, treptat, la normal. Dacă tot tărăgănezi lucrurile, cum a făcut Italia, și nu iei măsuri radicale de izolare, ajungi la un coșmar medical și de sănătate total.”

Nouriel Roubini:

Desigur, să închizi economia atât de mult timp este dureros, a precizat economistul, însă este ceea ce trebuie făcut pentru a opri împrăștierea virusului, ca să nu fie nevoie să oprești economia din nou în viitor pentru o perioadă și mai lungă de timp.

Roubini a mai afirmat că este probabil ca virusul să sufere o mutație și să revină sub o nouă formă în iarna anului viitor. Curba infectărilor va fi mai mică în țările care au recurs la suprimare mai degrabă decât la atenuare în lupta cu virusul, adăugând că Statele Unite au apelat la o ”atenuare ușoară”.

Asta ar putea însemna că economia va fi lovită din nou foarte dur anul viitor, exact când începe să își revină, prelungind pagubele, a spus Roubini.

2. Îngrijorarea pentru inflația din viitor

”Timp de un an poți să gestionezi un deficit bugetar de 2-3 trilioane de dolari”, a precizat Roubini, care a adăugat că asta ar înseamna aproximativ 15% din Produsul Intern Brut (PIB), și nu s-ar întâmpla nimic, totul ar fi în regulă.

Nu poți să păcălești toți investitorii tot timpul. Dacă ai un deficit bugetar de 10-15% din PIB pe care îl finanțezi tipărind bani, vom ajunge ca Zimbabwe, ca Argentina, ca Venezuela, cu inflație mare și în cele din urmă hiperinflație.

Nouriel Roubini:

Dacă există un șoc al ofertei, cum s-a observat acum, pe măsură ce pandemia cauzează probleme lanțului logistic și trimite muncitorii acasă, atunci este probabil ca acesta să conducă la mai puțină creștere și mai multă inflație, conform lui Roubini.

”Când există un șoc al ofertei de mărfuri se reduce producția și cresc prețurile. Când tipărești bani și ai deficit bugetar poți ajunge la stagflație. Stagflația este o combinație între stagnare economică, recesiune și inflație foarte mare.”

3. Șocuri geopolitice care adaugă și mai multă tensiune

”Am putea avea o gamă largă de șocuri geopolitice între SUA și China, război cibernetic global”, și chiar mai multe, a spus Roubini.

Tensiunile geopolitice adiționale adăugate peste o depresiune economică ar putea duce la o depresiune geopolitică, conform economistului.

”Aceste șocuri ar putea ajunge să fie mai severe decât criza coronavirus”, a spus Roubini.

 
 

Urmărește-ne pe Google News