UPDATE: Alți 88 de pasageri ai navei de croazieră au fost infectați cu coronavirus, ridicând numărul total al oamenilor infectați la 542, anunță Peoples Daily Online.


În vreme ce pasagerii de pe nava de croazieră Diamond Princess au fost izolați în cabinele lor, cu Internet gratis și televizoare sau jocuri diverse pentru a-și ocupa timpul, membrii echipajului, majoritatea din Filipine sau alte țări cu un nivel de trai mai scăzut, inclusiv România, au continuat să își facă treaba, scrie Time.

Pentru cei însărcinați cu servirea mesei, acest lucru înseamnă că trebuie să fie treji dinainte de ora 6 dimineața și până la 10 seara pentru a livra la fiecare cabină în parte meciul dejun, prânzul și cina.

Și nu este vorba doar despre mâncare. Membrii echipajului au oferit pasagerilor tot ce aveau nevoie, de la apă sau prosoape până la medicamentele de multe ori vitale pentru pasagerii cu nevoi speciale.

În timp ce au făcut acest lucru, ei și-au riscat, evident, viața. Până în prezent, 33 de membri ai echipajului s-au infectat cu noul coronavirus. Printre ei se numără și un român, care a fost transportat la un spital din Japinia pentru tratament.

Viața sub nivelul mării

Pe navă, membrii echipajului locuiesc sub nivelul mării, în cabine cu alți doi sau trei colegi cu care împart o baie. Iau masa în schimburi, în săli mari, și se expun astfel și mai mult riscului de infectare.

Abia la zece zile după intrarea în carantină au fost sfătuiți să ia măsuri pentru prevenirea infectării – să lase un loc liber la masă, între ei, spre exemplu, scrie Time.

Peste 450 de oameni de la bordul navei au fost infectați cu coronavirus și evacuați FOTO: EPA

Ei au primit termometre și li s-a cerut să raporteze atunci când au febră. Dar nu au fost izolați.

Time spune povestea lui Obet (numele este fictiv, n.r.), un membru al echipajului care a simțit primele posibile simptome ale infecției cu coronavirus săptămâna trecută.

I s-a cerut să se izoleze și a început să ia medicamentele pentru răceală, pe care le avea cu el. Problema era că Obet avea un coleg de cameră, care continua să lucreze.

În cele din urmă, amândoi au fost testați pozitiv și evacuați spre un spital din Japonia, unde în prezent se simt bine.

Două luni de vacanță plătită

Din cei peste 1000 de membri ai echipajului de pe Diamond Princess, jumătate sunt din Filipine. Alții sunt din India, Indonezia, Thailanda, Rusia, Ucraina sau România.

17 români

se aflau pe nava Diamond Princess, dintre care 15 erau membri ai echipajului și 2 pasageri

Pasagerii pe care îi servesc provin în general din țări bogate. Majoritatea sunt din Japonia, alții din SUA, Marea Britanie sau Australia.

Compania Princess Cruises a anunțat săptămâna trecută că membrii echipajului vor primi două luni de vacanță plătită. Iar autoritățile din Filipine au spus la rândul lor că îi vor aduce acasă pe cei aproximativ 500 de membri ai echipajului. Dar nu au indicat deocamdată un interval de timp.

În această vreme, mai multe țări au început deja operațiunile de repatriere a pasagerilor.

Până la vacanța plătită, membrii echipajului primesc recunoștința pasagerilor. Time scrie că aceștia au lăsat bilete pe ușile cabinelor, în care mulțumesc echipajului pentru munca depusă.

”Li s-a spus practic că trebuie să aibă grijă de toți acești oameni potențial bolnavi”, a declarat pentru Time un pasager din SUA. ”Ei sunt de fapt eroii de pe acest vas”, a mai spus americanul.

Mai multe autobuze au fost mobilizate pentru avcuarea pasagerilor americani de pe Diamond Princess FOTO: EPA

Un singur român diagnosticat cu coronavirus

Până în prezent, nu au fost identificaţi alţi cetăţeni români printre persoanele de pe nava Diamond Princess ale căror rezultate medicale să fi confirmat prezenţa coronavirusului, pasagerii putând pleca de pe vas începând de miercuri, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE a arătat că, după finalizarea perioadei actuale de carantină în data de 19 februarie, pasagerii vor putea părăsi vasul pe baza unui certificat medical eliberat de autorităţile japoneze.

Cetăţenii români membri ai echipajului pot fi supuşi unei noi perioade de carantină de 14 zile începând cu data de 19 februarie, în funcţie de evoluţia situaţiei de la bordul navei. Decizia cu privire la continuarea activităţii pe vas sau revenirea în ţară la expirarea perioadei de carantină va fi luată de către aceştia de comun acord cu compania care operează nava, a mai precizat MAE.

Starea de sănătate a cetăţeanului român diagnosticat pozitiv pentru coronavirus, care a fost transferat într-o unitate medicală japoneză, este în continuare bună, a anunțat Ministerul român de Externe.

 
 

Urmărește-ne pe Google News