Pe străzile întunecate ale internetului se poate găsi aproape orice. Darknet (sau cryptomarkets) sunt rețele care pot fi accesate doar cu anumite software-uri sau parole. Nu există o centralizare ca pe Internetul “normal”, iar fiecare astfel de piață este propria ei entitate, în general condusă de un manager sau un grup de oameni.
Cele mai comune produse ilegale de pe aceste piețe sunt drogurile, dar dacă te apuci să cauți suficient de mult, poți găsi aproape orice – de la documente contrafăcute până la date personale obținute cine știe cum. Cum era și de așteptat, au apărut și produsele ilegale pentru COVID-19, dar sunt și unele surprize.
Sângele se vinde scump
Într-un raport publicat de cercetători de la Institutul Australian de Criminologie sunt prezentate peste 20 de astfel de cryptomarkets cu produse adresate COVID-19. Cele mai comune sunt așa-zise vaccinuri, medicamente, teste de diagnostic, și echipamente de protecție.
Cercetătorii au găsit însă și oferte pentru ceva foarte dubios: sânge de supraviețuitor COVID-19. S-a scris mult în ultima perioadă despre posibilitatea ca anticorpii din sângele supraviețuitorilor să fie folosiţi ca un potențial tratament.
Este posibil ca această abordare să dea roade, deși nu este nimic demonstrat la ora actuală. Darknet-ul a prins de veste și a reacționat, și la ora actuală există cel puțin 20 de astfel de oferte pe diferite rețele, cu prețuri exorbitante de până la $13,000 / litru de sânge.
În total însă, se pare că vânzarea de astfel de produse nu s-a dezvoltat foarte mult. Au fost găsiți 110 vânzători, iar majoritatea produselor veneau de la un număr mic dintre aceștia. Valoarea totală a produselor puse la vânzare a fost de aproximativ $240,000.
Unele produse erau, în mod evident, țepe: fie erau oferite produse care nu există (de exemplu vaccinuri pentru coronavirus), fie prețul era mult prea mic pentru a putea vorbi de o validitate a produselor.
Sunt darknet-uri și darknet-uri
Contrar ce am putea crede totuși, majoritatea acestor piețe întunecate nu sunt Vestul Sălbatic pe care ni-l imaginăm. Fiecare manager și comunitate impun o anumită direcție, și într-o oarecare măsură, o anumită etică. Anumite produse sau servicii sunt interzise pe toate piețele (spre exemplu, organele umane sau filmele cu violență reală); e bine de știut că se trage totuși o linie în nisipul virtual. Desigur, nu la păcălitul de clienți naivi sau droguri, dar e totuși o linie trasă undeva.
Mai multe piețe au interzis total orice vânzare de produs adresat COVID-19. Un mesaj postat de un administrator de piață scria:
Orice vânzător care încearcă să învârtă ‘leacuri pentru coronavirus nu doar că va fi eliminat permanent de pe piață, dar ar trebui evitat ca Gripa Spaniolă. Gândeşte-te puțin: ești pe cale să ingerezi medicamente de la un străin de pe internet. [..] Am încredere că mulți dintre voi nu ar cădea pradă prostiilor ăstora oricum.
Alți administratori au fost chiar și mai duri:
„Nu veți folosi, în nici o circumstanță, COVID-19 ca o unealtă de marketing. Fără leacuri magice, fără vânzări tâmpite de măști, fără hârtie igienică. Fără rahaturi din astea aici. Avem totuși clasă.”
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.