Studiul a fost realizat la spitalul NorthWestern din Chicago și a analizat placenta a 16 femei care au născut după ce au fost testate pozitiv cu coronavirus. În mod îngrijorător, toate au părut să sufere afecțiuni placentare, de gravități diferite.
Dintre cele 16 paciente, 15 au dus sarcina la termen, dar a fost raportat și un avort spontan. Nu s-a putut stabili însă dacă pierderea sarcinii a fost cauzată de COVID-19.
Un virus bizar
În mod normal, nu te aștepți ca un virus respirator să cauzeze probleme atât de variate. Virusul afectează nu doar plămânii, ci poate cauza probleme și la nivelul inimii, ficatului sau rinichilor. Iar asta i-a determinat pe oameni de știință de la Universitatea Northwestern să cerceteze dacă acesta afectează și placenta.
Din cele 15 femei care au dat naștere, 12 dintre ele au suferit o afecțiune placentară denumită malperfuzie vasculară, care poate limita fluxul de sânge dintre mamă și fetus. Șase dintre ele (inclusiv cele 3 care nu au suferit de malperfuzie vasculară) aveau cheaguri de sânge în placentă. Totuși, aceste afecțiuni nu au dus la multe probleme grave.
Femeile care au născut la termen au avut sarcini și nașteri normale. Nici nu ne-am așteptat să găsim probleme placentare, dar se pare că acest virus cauzează și astfel de probleme.
Jeffrey Goldstein, autor al studiului:
Acest studiu aduce însă și vești bune. Niciunul dintre bebeluși nu a manifestat vreo problemă detectabilă de sănătate și nici unul dintre ei nu a fost infectat cu COVID-19.
Dar rezultatele arată clar că femeile gravide care sunt diagnosticate cu această boală trebuie monitorizate atent, în special prin metode neinvazive cum ar fi analizele cu ultrasunet.
E din ce în ce mai clar că pacienții COVID-19 suferă probleme de coagulare și afecțiuni ale vaselor de sânge. Studiul nostru sugerează că s-ar putea produce cheaguri de sânge și la placentă.
Jeffrey Goldstein:
În vreme ce organele fetusului sunt în formare, placenta asigură fluxul de oxigen și nutrienți dinspre mamă spre făt. Nu e clar în ce măsură cheagurile placentare afectează acest proces, dar cercetătorii notează și că placentele din acest studiu erau în general mai mici decât media.
Trebuie spus că e un studiu cu destul de puțini participanți – e destul de greu să găsești multe femei gravide diagnosticate cu COVID-19, din fericire. Tocmai din aceste motive, cercetătorii evită să tragă concluzii clare. Pare destul de clar că virusul cauzează afecțiuni placentare, dar nu e clar încă în ce măsură aceste probleme afectează fătul sau mama.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.