Studiul a urmărit 108 pacienți care au fost internați și tratați pentru COVID-19 după ce au fost confirmați ca fiind vindecați și externați. Autorii arată că, după ce au învins boala, acești participanți au fost retestați pentru coronavirus și găsiți pozitivi, dar nu au dezvoltat din nou simptome.

Rezultatele sugerează că sistemul imunitar se poate adapta pentru a lupta cu virusul și este capabil să prevină reapariția bolii după ce l-a învins prima dată. Toate cele 108 cazuri analizate în acest studiu provin din Coreea de Sud. 

Re-infectați, dar nu re-infecțioși

Centrul Corean pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (KCDC) a derulat studiul, și explică faptulcă cei 108 pacienți au fost retestați folosind teste care detectează materialul genetic al virusului dintr-o probă de sânge (teste de tip PCP). 

Conform unui raport publicat de acest centru, un test pozitiv în acest caz nu înseamnă că persoana în cauză este un purtător sau vector de infecție pentru alții. 

Materialul genetic din sângele acestora poate proveni de la material viral inactivat (virusuri care au fost deja distruse de sistemul imun al persoanei testate și care nu pot forma o infecție activă sau sări la alte persoane).

Pentru a confirma această ipoteză, centrul a încercat să izoleze coronavirusuri active de la acești pacienți, dar fără succes. Pasul următor a fost să caute prezența anticorpilor specifici din sângele a 23 dintre aceștia și “aproape toți” aveau anticorpi care au neutralizat coronavirusul în probe de sânge în laborator.

La final, echipa a urmărit 790 de contacte ale 285 de pacienți vindecați care au testat pozitiv pentru coronavirus. Dintre aceștia, 27 au avut de asemenea teste pozitive pentru virus, dar numai  3 au reprezentat cazuri noi.

Conform echipei, niciunul dintre aceste cazuri noi nu a fost asociat cu pacienții vindecați care au retestat pozitiv, ci cu grupul religios Shincheonji sau cu alte cazuri prezente în membrii familiei. 

Virusurile de la acești pacienți nu s-au putut reproduce în laborator

“Am identificat trei cazuri noi printre cei care au intrat în contact cu acești pacienți, dar nu putem confirma că nu au fost expuși virusului prin alte căi”, a spusJung Eun-kyeong, director general al KCDC.

Eun-kyeong a adăugat că virusurile prelevate de la cei 285 de pacienți nu au putut infecta culturi de celule vii în laborator. Astfel, echipa KCDC este încrezătoare că persoanele care retestează pozitiv după vindecare nu pot infecta alte persoane.

Rezultatele sugerează că reinfectarea nu reprezintă un pericol, cel puțin nu într-o perioadă relativ scurtă după vindecare.

Cu toate acestea, nu știm la momentul actual cât de eficientă este protecția conferită de acești anticorpii naturali și pentru cât timp rămân activi după infecție.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

Urmărește-ne pe Google News