„Oamenii din cartier sunt dornici să vadă barurile și restaurantele redeschise, ne-au cerut asta în fiecare zi și ne-au spus că așteaptă cu nerăbdare luni”, a declarat pentru Reuters proprietarul unuia dintre restaurante, Eduardo de Vincenzo, în vârstă de 68 de ani.
Catalonia a fost prima regiune spaniolă care a închis baruri și restaurante în totalitate în mijlocul celui de-al doilea val COVID-19 la jumătatea lunii octombrie și este prima care le-a redeschis pe măsură ce numărul infectărilor a scăzut.
Restricțiile pe timp de noapte în Barcelona rămân în vigoare, iar restricțiile dure continuă în restul țării, precum și în cea mai mare parte a Europei.
De asemenea, regiunea a redeschis teatre, cinematografe, săli muzicale și facilități sportive în aer liber, cu o ocupare maximă de 50%.
Dar, după consternarea cauzată de a doua oprire a sectorului în acest an, proprietarii au arătat puțin optimism, mai ales că ora de închidere este 21:30.
„Este foarte greu pentru că există impozite, trebuie să plătești totul, există datorii. Înainte, nu datoram nimic și acum datorăm bani, este o realitate tristă care cred că s-a întâmplat pe întreaga planetă”, a spus Vincenzo.
Susana Rubio, managerul unei alte cafenele, a declarat că închiderea a afectat toate veniturile personalului și se aștepta ca afacerile să rămână subfinanțate o vreme, după ce pandemia a afectat turismul în a doua țară cu cei mai mulți vizitatori din lume.
„Este un proces foarte lent… Dacă nu există turism, vânzările noastre scad la jumătate”, a spus ea.
Spania, care are mai mult de 1,55 milioane de cazuri COVID-19, înregistrând al doilea cel mai mare număr din Europa de Vest după Franța – și 42.619 de morți – a impus o stare de urgență de șase luni la sfârșitul lunii octombrie.
Numărul de infecții raportat în ultimele 14 zile a scăzut la la 419 la 100.000 de persoane începând de vineri. În prima săptămână a lunii noiembrie se înregistrau 530 de infecții la suta de mii de locuitori. În Catalonia, această rată a scăzut la aproximativ 390.