„Oamenii din
cartier sunt dornici să vadă barurile și restaurantele redeschise, ne-au cerut
asta în fiecare zi și ne-au spus că așteaptă cu nerăbdare luni”, a declarat
pentru Reuters proprietarul unuia dintre restaurante, Eduardo de Vincenzo, în
vârstă de 68 de ani.
Catalonia a
fost prima regiune spaniolă care a închis baruri și restaurante în totalitate
în mijlocul celui de-al doilea val COVID-19 la jumătatea lunii octombrie și
este prima care le-a redeschis pe măsură ce numărul infectărilor a scăzut.
Restricțiile
pe timp de noapte în Barcelona rămân în vigoare, iar restricțiile dure continuă
în restul țării, precum și în cea mai mare parte a Europei.
De asemenea,
regiunea a redeschis teatre, cinematografe, săli muzicale și facilități
sportive în aer liber, cu o ocupare maximă de 50%.
Dar, după
consternarea cauzată de a doua oprire a sectorului în acest an, proprietarii au
arătat puțin optimism, mai ales că ora de închidere este 21:30.
„Este foarte
greu pentru că există impozite, trebuie să plătești totul, există datorii.
Înainte, nu datoram nimic și acum datorăm bani, este o realitate tristă care
cred că s-a întâmplat pe întreaga planetă”, a spus Vincenzo.
Susana
Rubio, managerul unei alte cafenele, a declarat că închiderea a afectat toate
veniturile personalului și se aștepta ca afacerile să rămână subfinanțate o
vreme, după ce pandemia a afectat turismul în a doua țară cu cei mai mulți
vizitatori din lume.
„Este un
proces foarte lent… Dacă nu există turism, vânzările noastre scad la
jumătate”, a spus ea.
Spania, care
are mai mult de 1,55 milioane de cazuri COVID-19, înregistrând al doilea cel
mai mare număr din Europa de Vest după Franța – și 42.619 de morți – a impus o
stare de urgență de șase luni la sfârșitul lunii octombrie.
Numărul de
infecții raportat în ultimele 14 zile a scăzut la la 419 la 100.000 de persoane
începând de vineri. În prima săptămână a lunii noiembrie se înregistrau 530 de
infecții la suta de mii de locuitori. În Catalonia, această rată a scăzut la
aproximativ 390.