StratCom este o unitate a Serviciului European de Acţiune Externă și a identificat în spaţiul virtual 5.455 de materiale de dezinformare rusească, rezumate pe site-ul oficial al acesteia, euvsdisinfo.eu. Majoritatea narativelor false, care convin regimului de la Kremlin, transmit ideea că Rusia gestionează eficient lupta cu coronavirus, în timp ce statele UE sunt în colaps, că virusul este o armă biologică de laborator, folosită pentru militarizarea Europei sau că este un instrument special creat pentru a lovi puteri concurente, cum sunt China și Federația Rusă.

“Coronavirusul Chinei este o armă genetică, concepută să vizeze exclusiv mongoloizii; Evenimentele din China sunt benefice pentru actuala Administrație a SUA, care încearcă să aducă Beijing în genunchi; Într-un mod ciudat, începutul epidemiei a coincis cu partea finală a negocierilor dintre China și Statele Unite privind un acord comercial; Coronavirusul din China prezis de Nostradamus”, sunt câteva dintre titlurile regăsite în mass-media controlate de Kremlin.

Au apărut aceste idei false și în spațiul public românesc? O simplă căutare în presa mainstream, pe rețelele de socializare și câteva site-uri ortodoxe demonstrează că narativele rusești au prins rădăcini și în România.

Sputnik și ajutorul dat de UE Franței

Acum câteva zile, Reprezentanța Comisiei Europene la București a catalogat drept “fake news” afirmația că ar fi alocat Franței 300 de miliarde de euro în lupta cu COVID-19, iar României doar un miliard de euro. Afirmația apare într-un articol Sputnik, portavocea guvernului rus, care o citează pe Norica Nicolai, fostă europarlamentară ALDE. Sputnik este principalul organ de presă care diseminează cel mai des, în spațiul public din Republica Moldova și România,  narative naționaliste antioccidentale.

Românii care au primit ultimatum să plece din Italia

Unul dintre jurnaliștii care au atras atenția asupra fake news-urilor rusești este Lucian Mândruță, care a postat pe Facebook o astfel de minciună.

Rușii au soluții pentru orice

Exemplul lui Mândruță nu este o excepție, în social media pot fi identificați “influenceri” care fie susțin minciuni potrivit cărora Federația Rusă are deja un remediu împotriva virusului, pe care Occidentul l-ar refuza, fie fac propagandă pro Kremlin și China.

O armă împotriva țărilor “nesupuse” tiraniei UE-SUA

Același personaj susține o altă teorie a conspirației, diseminată de Kremlin, potrivit căreia virusul ar fi folosit ca armă subversivă împotriva țărilor care ar dori să iasă “din vasalitatea UE-SUA” și ar alege calea prosperității estice.

Utopia din Belarus

O știre care a fost preluată, pe nemestecate, de multe site-uri românești este cea care ne spune cât de bine este să trăiești în Belarus, “SINGURA ȚARĂ europeană care nu e lovită de COVID-19”, potrivit știripesurse.ro.

Cei care urmăresc politica internațională știu că Belarus este o țară aflată sub influența rusească, una dintre cele trei fondatoare ale Uniunii Economice Euroasiatice, pe lângă Federația Rusă și Kazahstan. În lumea occidentală, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, e considerat “ultimul dictator din Europa”.

Bagatelizarea pandemiei

Tendința de a bagateliza gravitatea pandemiei este, de asemenea, o idee care se regăsește în narativele rusești. Site-ul cu teme religioase ortodoxinfo.ro a publicat un articol în care încearcă să inducă în mod fals ideea că statele lumii se află într-o conspirație împotriva cetățenilor, “iar COVID-19 este mult mai puțin mortal decât gripa comună”.

Mai mult, site-ul distribuie un alt “fake news” în spațiul public: ideea că viroza provocată de coronavirus ar putea fi vindecată cu vitamina C. “Un studiu chinezesc asupra vitaminei C injectabilă a arătat că este eficient 100% în tratarea infecțiilor cu coronavirus moderat până la sever. Vitamina C intravenos trebuie administrată fiecărui pacient COVID-19 spitalizat – precum și oricărui om spitalizat cu gripă, penumonie, sepsis etc.”, declama în mod fals ortodoxinfo.ro.

Ne țin în casă și fac exerciții militare

Același site cu teme religioase lansează conspirația că pandemia ar fi un pretext pentru americani, care fac cel mai mare exercițiu militar în timpul acestei crize, cu scopul unui complot nedezvăluit oamenilor de rând. Site-ul folosește în mod tendențios cuvinte-cheie precum “supunere față de SUA” a statelor europene, care ar fi folosite de către hegemonul american împotriva Chinei și Rusiei.

În fapt, Defender Europe 2020, la care se face referire, este un exercițiu planificat acum 3 ani, din care face parte și România, alături de alte state aliate, și care prevede întărirea apărării în fața agresiunilor Estului, explică truestoryproject.ro.

Suntem pradă pentru “globaliști”

Un alt site cu teme religioase, cuvântul-ortodox.ro, susține conspirația potrivit căreia pandemia ar fi folosită în mod intenționat de niște mâini invizibile pentru a crea panică în rândul populației, ca să cadă mai ușor pradă “globaliștilor”.

Lupta împotriva “globaliștilor” este o temă recurentă regăsită în tezele lui Aleksandr Dughin, crescut în “underground-ul” fascist al Moscovei, apropiat unor cercuri militare și serviciilor secrete, care a adaptat curentul eurasiatic la Rusia contemporană și a devenit cea mai populară voce în cercurile rusești naționaliste ale momentului.

“Imperiul Eurasiatic va fi constituit în jurul principiilor asupra inamicului comun: respingerea atlantismului, controlul strategic al SUA și refuzul de a accepta să fim dominați de valorile sale liberale”, scria Dughin.

“Cârtițele trădătoare” din servicii și Procuratură/DNA

Imediat după căderea URSS, teoriile sale conspiraționiste, naționalismul ortodoxist, împletit în mod bizar cu cel comunist, au prins în rândul unor cadre militare sau generali din serviciile secrete, care trăiau cu spaima că vor intra în irelevanță, după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Cea mai cunoscută voce publică din România care diseminează teoria luptei împotriva “puterii globaliste” este Iulian Capsali, publicat de activenews.ro. De altfel, într-un text despre coronavirus, el cataloghează UE “cel mai antidemocratic proiect, după căderea tiraniei comuniste, o altă utopie totalitară globalistă”.

“Există soluții care trebuie luate de urgență, profitând de haosul economic ce va urma și degringolada din UE, prin care ne putem recupera suveranitatea politică pierdută. Apoi rapid rezolvată SECURITATEA ALIMENTARĂ și a resurselor de APĂ POTABILĂ, măsuri economice și refacerea Armatei Naționale în detrimentul Securității Globaliste, care a sufocat țara. Serviciile și Procuratura/DNA-ul trebuie să fie curățate rapid de cârtițele trădătoare”, scrie Iulian Capsali.

Rusia, “o insulă a fericirii”

Un alt titlu care se pliază pe paradigma de la Kremlin îl regăsim pe site-ul evz.ro, unde se întreabă retoric: „Il Giornale: De ce e Rusia imună la coronavirus”. Pentru că pandemia care lovește Europa și lumea pare să ocolească Rusia, aceasta din urmă e catalogată drept “o insulă a fericirii”.

De fapt, președintele Vladimir Putin a luat și el măsuri pentru încetinirea răspândirii pandemiei. În plus, există voci critice la adresa regimului de la Kremlin care acuză că Moscova ar mușamaliza adevărata situație, așa cum s-a întâmplat în dezastrul nuclear de la Cernobîl. Dezinformarea a fost o armă folosită frecvent de regimul de la Kremlin, după anexarea Crimeii în anul 2014, ca formă de răzbunare pentru sancțiunile economice pe care i le-a impus UE.

Urmărește-ne pe Google News