Cercetătorii de la Universitatea din Utah și Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan, China, au dorit să știe dacă noul coronavirus, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, poate fi transmis sexual, aşa cum se întâmplă în cazul virusurilor Ebola și Zika.

Ei au analizat probe de spermă de la 34 de bărbați chinezi care au fost colectate la aproximativ o lună după ce au fost diagnosticați cu forme ușoare sau moderate de COVID-19.

Virusul nu a putut fi detectat în probele de spermă, ceea ce sugerează că coronavirusul nu poate fi transmis sexual

Acesta a fost un studiu destul de mic, dar, în ciuda constatărilor limitate, pare foarte puțin probabil ca virusul să se transmită doar prin actul sexual.

„Faptul că, în acest mic studiu preliminar, am determinat că virusul care provoacă COVID-19 nu apare în testicule sau spermă ar putea fi o constatare importantă. Dacă o boală precum COVID-19 ar fi transmisibilă sexual, asta ar avea implicații majore pentru prevenirea bolii și ar putea avea consecințe grave asupra sănătății reproductive a bărbaților pe termen lung” spune James M. Hotaling, coautor al studiului și profesor asociat de urologie specializat în fertilitate masculină la Universitatea din Utah.

Apoi, cercetătorii au dorit să știe dacă virusul ar putea infecta și testiculele.

În cazul în care virusul este în testicule, dar nu în spermatozoizi, acesta nu poate fi transmis sexual. Dar dacă este în testicule, poate provoca daune pe termen lung în producția de spermă și spermă.

Jingtao Guo, cercetător la Huntsman Cancer Institute de la Universitatea din Utah, coautor al studiului:

Cercetătorii au apelat la un set de date genetice care le-a permis să studieze mARN, materialul genetic care instruiește sinteza proteinelor, din celulele testiculare.

Nenumărate studii arătaseră deja că noul coronavirus este asociat cu expresia a două gene-cheie, enzima convertoare de angiotensină 2 (ACE2) și serin protează 2 transmembrană (TMPRSS2). 

Aceste gene acționează ca receptori ai virusului, îi permit să infecteze și să se reproducă în interiorul celulelor.

Este esențial ca ambii receptori să fie prezenți în celulă pentru ca noul coronavirus să o infecteze. În testicule, genele care codifică aceste două proteine ​​au fost găsite în doar patru din 6.500 de celule. Acest lucru face extrem de puțin probabil ca virusul să poată infecta celulele testiculare, au raportat cercetătorii în jurnalul Fertility and Sterility.

Studiul nu exclude în totalitate posibilitatea ca infecția COVID-19 să poată fi transmisă sexual

Mărimea eșantionului este prea mică pentru a trage concluzii clare și studiul nu a inclus pacienții cu forme severe ale bolii.

S-ar putea ca un om care este critic bolnav de COVID-19 să aibă o încărcătură virală mai mare, ceea ce ar putea duce la o probabilitate mai mare de a infecta materialul sperinal. Doar că nu avem răspunsul la asta în acest moment. Dar să știm că nu am găsit acest tip de activitate în rândul pacienților din acest studiu care se recuperau de la forme ușoare până la moderate ale bolii este liniștitor.

Hotaling:

Ceea ce e îmbucurător este totuși faptul că acesta este al doilea studiu de acest fel. Acesta confirmă rezultatele unui alt studiu mai mic, tot din China, care a inclus 12 pacienți în recuperare și unul care a murit de COVID-19. Probele de spermă și biopsiile testiculare nu au arătat niciun semn al virusului.

Sexul, nu, sărutul și contactul fizic, da

Sexul este foarte intim, așa că, deși virusul s-ar putea să nu se răspândească prin contactul sexual, acesta poate infecta cu ușurință oamenii prin sărut și alte forme de contact cu lichidele respiratorii. 

Multe persoane cu COVID-19 sunt, de asemenea, asimptomatice. Deci, dacă vă temeți că un partener s-ar fi putut infecta, cel mai sigur este să renunțați la sex pentru o perioadă.


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

Urmărește-ne pe Google News